Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man får den omsorg som beställs

Annons

Massmedias bevakning av vår äldreomsorg har varit sorgligt ensidig. Man har fastnat i Caremas dåliga insatser i Stockholm och glömt det ytterst stora ansvar som ligger hos beställaren.

För ett par veckor sedan gavs ett mer nyanserat synsätt på äldrevården av den socialdemokratiske riksdagsmannen Sven-Erik

Bucht, tidigare kommunalråd i Haparanda och Carina Kapraali som är medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Haparanda.

Detta i en helsidas debattartikel i Expressen (21/2).

Man hade i Haparanda en klar majoritet för synsättet att äldreomsorg i första hand handlar om vilken vård som skall tillhandahållas våra äldre och i andra hand vem som skall utföra.

Man arbetade fram ett kvalitetssäkrat upphandlingsdokument som ytterligt tydligt talade om vad man begärde av utföraren och vilka kvalitetskriterier som skulle gälla.

Carema vann sedan entreprenadupphandlingen för den del av äldreomsorgen som man konkurensutsatte. Och det har fungerat utmärkt plus att man i sin kommun kunde se tydliga förbättringar och stimulans till utveckling i den del av omsorgen som fortfarande bedrivs i kommunal regi.

Vad handlar det hela om? Jo självklart om man uttrycker det lite frankt, man får det man beställer.

Och framför allt i Stockholms fall ser man hur man inom den kommunala sektorn där lider stor brist på upphandlingskompetens och också oförmåga/ovilja att kontrollera vad det är man har köpt.

Något som för övrigt den statliga upphandlingsutredningen relativt nyligen också konstaterade.

Och nu ropas det på lagändringar, men som Sven-Erik Bucht lakoniskt konstaterar: det räcker att göra som i Haparanda, nämligen att se till att kvalitet beställs och levereras samt säkerställa kontrollen. Då blir det knappast några stora belopp för Carema att föra ut – i det här fallet från Haparandas skattebetalare – och kommunen får en omsorg med god kvalitet och trygghet för de äldre.

Horndal

Kurt Liljegren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons