Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten till endast ett fåtal

Annons

Det som hänt i Avesta kommuns bostadsbolag vill nog Socialdemokraterna helst sopa under mattan. Det har skadat Socialdemokraterna och bolagsstyrelsen. Det måste till en oberoende grundlig utredning om hur och varför, eljest blir skadan än värre.

Fullmäktige har med ägardirektiv delegerat beslutsrätten till bolagsstyrelsen. Om detta skett till en stiftelse hade full insyn och politisk styrning varit rådande.

Kommunalrådet Lars Isacsson (S) kan tänka sig ett moderbolag för kommunens bolag, Stadshus AB. Om tanken realiseras förs makten från fullmäktige till ett fåtal personer, oligarki blir de facto resultatet.

Han påstår att GBAB är kommunens varumärke (i AT 28/9). Det synes råda en uppfattning om att Avesta kommun är ett affärsdrivande företag som ska marknadsföras.

Det pågår en förändring i riks- och kommunalpolitik. Stefan Löfven talar om affärsidé, Lars Isacsson om varumärke. Medborgarna är kunder, politikerna levererar tjänster, varor. Det politiska uppdraget av folket valda ombud har förvandlats till ”hökare och bodknoddar”.

I grundlagen föreskrivs: All makt utgår från folket. Politikerna må erinra sig att ”de äro av folket valda ombud” och ska föra folkets talan. Ingenting annat. Fullmäktigeförsamlingen är beslutsprocessens högsta organ.

I praktisk politik fattas beslut i kommunstyrelsen med experter och konsulters utredningar som underlag. Besluten/förslagen framlägges inför fullmäktige till konfirmation.

Debatten i fullmäktige uteblir enär det existerar en övertro på expertis. Sunt förnuft blir av underordnad betydelse. Grundlagens grundbult ”all makt utgår från folket” sätts ur spel.

En möjlig förändring till sann demokrati är öppna kommunstyrelsemöten. Detta skulle väcka debattlustan hos medborgarna och föra in åsikter i plenisalen.

Från gången tid ett citat, ett yttrande av ”kommunalpampen” Wilhelm Svensson i Norrviken, Folkärna: ”Gör detta beslut icke märkvärdigare än det är”. Jordnära sann politik.

Bo Brännström (FP) lovordade Jan Thamsten (AT 1/10) och hans beslut om rivningar av bostadsfastigheter i Krylbo. Det var det som räddade Gamla Byn AB.

 Olle Karlsson, Staffansbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons