Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt forskarna jaga varg

Annons

Vid årsskiftet börjar den omskrivna och omtalade vargjakten. Riksdag och regering har beslutat att vi ska ha en livskraftig vargstam i Sverige. Med livskraftig menar man att det skall finnas 210 vargar i Sverige – varken mer eller mindre.

Personligen vill jag påstå att det är tilltaget i underkant. Ska man på allvar kunna tala om livskraftig så bör det snarare röra sig om åtminstone 1 000 individer.

Helt naturligt så har vargjakten orsakat en hel del rabalder bland landets jägare. Svenska jägareförbundet tar helt avstånd från den och bojkottar den. Ett i mitt tycke klokt beslut.

Visserligen klokt, men kanske utifrån ett något annorlunda perspektiv än vad som framgått av yttranden från jägarhåll.

Den licensjakt på varg som nu är aktuell innebär dels – om man skall tro på regeringens och riksdagens tal om att främja en livskraftig vargstam – en avskjutning av rätt individer och dels ett fläskben åt jägarna – att de ska få skjuta vargar på ett lagligt sätt.

Med tanke på den minst sagt blygsamma tilldelning som gäller för Värmland, Dalarna och Gävleborg så anser jag att de forskare som har följt vargarna på nära håll under flera år är bäst lämpade att göra jobbet.

I det här sammanhanget är jägarna rena amatörer. De har inte någon som helst möjlighet att avgöra vilka individer som bör tas bort. De flesta jägare anser att alla vargar bör tas bort och resultatet blir därefter – en urskillningslös avskjutning.

Låt därför forskarna sköta årets vargjakt och ge dem den tid de behöver för att i lugn och ro kunna spåra upp och skjuta rätt individer.

Avesta

Nils Asplund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons