Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt Falun betala!

Annons

Av ett rent förbiseende – förmodar vi – har landstinget missat 28 miljoner kronor bara under den senaste mandatperioden, och pengarna fortsätter att rinna ut med 5-6 miljoner per år även framöver om man inte skärper sina rutiner.

Var finns de? Jo, så här är det. De flesta känner väl till att vårt landstings bidrag till Dalateatern är 16 miljoner per år. Studerar man teaterns årsredovisning framgår det sedan att Dalateaterns utbud och verksamhet till större delen koncentreras till Falun

Mellan 62 procent (2010) och 76 procent (2009) är riktat till Faluborna räknat till publiksiffrorna och resterande del fördelas på 14 andra orter i länet.

Då bör självfallet Faluborna

på olika sätt stå för 62-76 procent av kostnaderna. Gör man det?

Ja, Falu kommun bidrar med 1,8 miljoner och Faluborna ställer via landstingsskatten upp med 3,3 miljoner (Falu kommun har 20 procent av länets befolkning) Summa 5,1 miljoner.

Men kommunen borde stå för drygt 10 miljoner (62 procent) 2010 och 12,3 miljoner (76 procent) 2009. Skillnaden, underlaget för det krav som landstinget borde ha på Falu kommun, är då för 2010 5,3 miljoner och för 2009 7,2 miljoner och för hela mandatperioden cirka 28 miljoner.

Varje ort har naturligen ansvar för sitt lokala nöjesutbud och vi ser ingen anledning till att invånarna i Älvdalen, Mora, Ludvika

eller Avesta med flera står för kostnaden för Falubornas kvällsnöjen.

Och länets perifera delar, kommunerna utanför Falun, har omvittnat stort behov av de här 5-6 miljonerna per år för att klara de nu snart rudimentära resterna av sin sjukvård.

Liknande resonemang kan föras även när det gäller statens bidrag på 7,5 miljoner till Dalateatern. Man skulle kunna säga att 20 procent av det beloppet kommer från Falun och resterande 80 procent står länets övriga invånare för. Men med den generositet som kännetecknar oss i periferin så bjuder vi på det.

När, Sören Bertilsson, S, vårt landstingsråd ifrån periferin i länet, kommer landstinget att fakturera Falun?

Per Irving, VIGAH, Avesta

Kurt Liljegren, Mats Myrén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons