Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LAS en käpp i hjulet för unga

Annons

Ett stort problem i dagens samhälle är ungdomsarbetslösheten. Många ungdomar står i dag utanför arbetslivet och missar möjligheten till arbetslivserfarenhet.

En lösning på detta vore att skrota lagen om anställningsskydd (LAS). Vi i Centerns ungdomsförbund ser inte lagen som ett skydd. Vi ser den som en mur som hindrar ungdomar som är nya på arbetsmarknaden att komma in. Bland annat via ”sist in, först ut”-principen.

Allt fler är i dag rädda för att byta jobb på grund av att de då kommer att hamna sist i LAS-kön. Samtidigt kanske Greta, 45, vantrivs på sitt jobb som hon haft i 20 år. Men på grund av osäkerheten för nyanställda vågar hon inte byta till ett roligare jobb.

Så i stället jobbar hon kvar på samma företag. Samtidigt finns det många nyutbildade framförallt ungdomar som skulle kunna ge vad som helst för Gretas jobb.

LAS är alltså ett stort problem för ungdomar som ständigt blir utslängda från arbetsmarknaden. Men också för arbetsgivaren som i dåliga tider tvingas sparka den senast anställda som kanske är den mest kompetente och flitigaste arbetaren på företaget.

Ge ungdomar bättre villkor. Skrota lagen om anställningsskydd!

Distriktsordförande CUF Dalarna

 Ronja Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons