Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingsplatser ger jobb

Annons

Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet och många ungdomar lämnar gymnasieskolan utan en fullständig utbildning. Yrkesutbildningarna har i Sverige traditionellt sett skett på gymnasieskolan, men med svag koppling till arbetslivet.

Flera länder med lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige, som Tyskland och Danmark, har ett utbyggt lärlingssystem. Erfarenheten är att de som går lärlingsutbildningar i hög utsträckning får fasta jobb när utbildningen är klar.

Folkpartiet har drivit på för att även svenska gymnasieungdomar ska få chansen att lära sig ett yrke direkt på arbetsplatsen, samtidigt som teoretiska ämnen också ingår ute på gymnasieskolorna.

Vi anser att lärlingsutbildningar kan vara en viktig del av lösningen av problemen på den svenska arbetsmarknaden för många ungdomar. Ett utbyggt lärlingssystem är något som gynnar både unga, som får användbara kunskaper och ett jobb, och arbetsgivare som får anställda med rätt kompetens.

För många elever kommer gymnasial lärlingsutbildning att vara ett attraktivt alternativ till traditionell gymnasieutbildning.

Möjligheten att få genomföra huvuddelen av sin gymnasieutbildning i en annan miljö än skolmiljön kan skapa ett ökat engagemang för skoltrötta unga.

I små yrken och på mindre orter är gymnasial lärlingsutbildning också ett kostnadseffektivt sätt att skapa ett brett utbildningsutbud som svarar mot arbetslivets behov av yrkesutbildad arbetskraft

Bo Brännström, FP, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons