Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur gör sjuka friska snabbare

Annons

Det är sedan länge känt att musik och annat kreativt utövande verkar positivt på oss människor. Endorfiner frigörs och minskar smärtupplevelser och ökar välbefinnande.

Därför lämnade vi kristdemokrater i Dalarna in motion till landstinget Dalarna om förskrivning av kultur på recept. Tyvärr blev frågan bara besvarad, vilket är ett fegt svar av de styrande.

Med kultur på recept fokuserar man på hela människan och hennes välbefinnande. Det handlar om att våga se det friska, det är spännande och utmanande.

Tror dagens styrande att 40-talisterna kommer att nöja sig med recept på medicin i handen tänker de fel. Vi behöver se framtida friskhetsfaktorer med nya glasögon.

Man har sett att strokepatienters verbala minne förbättrats mer med än utan musik. Landstinget Dalarna har tidigare arbetat med musik och strokepatienter.

2010 startade på initiativ av regeringen ett projekt om kultur som friskhetsfaktorn. Patientgruppen led av depression och värk.

Projektet fungerade väl och man konstaterade att kultur ökar hjärnas aktivitet och bryter isolering. Dessa möjligheter vill vi ge Dalfolket, mer strukturerade och schemalagda kulturupplevelser på recept.

Kultur är att komma tillbaka till arbetslivet och livet. 

Katarina Gustavsson, KD

Kulturpolitiker i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons