Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristendomen motarbetas

Annons

Den svenska sommaren gör nu sitt intåg och skolorna samlas till avslutning. Vi har sedan generationer bakåt vant oss vid att avslutningarna hålls i våra fina kyrkor. Barnen får sjunga ”Den blomstertid nu kommer” och ta del av vårt mäktiga kulturarv.

I dag vill – tyvärr – en del skolledningar, de blir fler varje år (nu också Markusskolan i Avesta) förvägra barnen denna upplevelse. Oftast tvärtemot barnens och föräldrarnas önskemål. Avslutningen ska vara på neutral plats, det får inte finnas några religiösa (läs: kristna) inslag.

Men – som någon träffande skrev – om avslutningen trots allt sker i kyrkan, kan en präst få visa upp sig. Möjligen, men det är tveksamt, kan han berätta för de förvånade eleverna, att sådana som han brukar finnas i kyrkan.

Om nu han (eller hon) nödvändigtvis måste yttra sig, får det absolut inte vara något ”gudligt” som sägs.

Möjligen kan prästen få önska eleverna ett bra sommarlov och samtidigt påminna dem om att akta sig för getingar, ormar och fästingar.

För alla svenskar som känner sig mer hemma i Ullared och andra köpcentra än i kyrkan är det lämpligt att det är på denna kulturella nivå som prästens tal bör hålla sig.

Att nämna Gud och hans fantastiska skapelse i samband med en skolavslutning i försommartid, kan skapa svår ångest och känsla av att bli kränkta hos många elever.

Då kan det vara bättre med en avslutning i gymnastiksalen eller i folkparken, platser som är garanterat fria från kristna symboler. Och hellre en högstadiegrupp som rappar att ”livet är kass, jag går och hänger mig på dass” än en kör som sjunger ”I denna ljuva sommartid”.

Kristendomen, som har byggt våra liv och vårt land i mer än tusen år, marginaliseras och motarbetas.

Nog borde det vara en självklarhet att dagens unga, dina och mina barn (och barnbarn) får uppleva stämningen i en kyrka och ana en storhet utanför det man förstår, när alla stämmer in i psalmen om ”Guds godhets rikedom”.

Avesta

Hans Jalkehag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons