Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner kan inte upphandla

Annons

Caremaskandalen inom äldreomsorgen i Stockholm är nu välkänd och behöver inte ytterligare penetreras, men den givna slutsatsen är att riskkapitalbolag och äldrevård inte är en bra kombination.

Men det finns också andra sidor i den aktuella situationen.

I nära anslutning till den här ”affären” kom den statliga upphandlingsutredningens delbetänkande.

Upphandling av privat vård och omsorg hanteras som bekant av organ inom den offentliga sektorn och det är det som utredningen nu har granskat. Och vad har man kommit fram till här?

Kort och gott följande: Upphandlingskompetensen är usel. Dels gör man ofullständiga och dåliga upphandlingar och dels är uppföljningen alltför svag.

En ytterligare faktor av betydelse i den uppståndna situationen vid den utpekade äldreomsorgen i Stockholm har dragits fram i ljuset av Demensförbundet och vårdfacket.

Handläggande chefstjänsteman i Stockholm har anmälts för att ha avsevärt mildrat den kritik som MAS, det vill säga den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på äldreboendet, fört fram och därmed gett den politiska nivån en felaktig information om tillståndet.

Det som skall nu prövas är om det hela är att betrakta som urkundsförfalskning. Med korrekt information hade sannolikt de politiskt ansvariga reagerat långt tidigare.

Alla saker har som sagt flera sidor.

Horndal

Kurt Liljegren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons