Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klyftorna i samhället växer

Annons

Den svenska välfärden var under decennier något som tilldrog sig omvärldens intresse. Hur var det möjligt att detta lilla land i Europas norra utkant kunde orka med en sådan allmän välfärd?

Om man ser på vad som skedde och har insikten om att jämlikhet och utveckling är varandras förutsättningar så är det ingen omöjlighet att skapa en omfattande allmän välfärd.

Den svenska välfärden byggdes på de inkomster landet fick från en framgångsrik industri kombinerat med politisk stabilitet. Utveckling och ökad jämlikhet lade grunden till den svenska välfärdsstaten.

Sedan mitten på 1980-talet har inkomstskillnaderna i Sverige ökat varje år. Men vi har haft trygghetssystem som gjort att även om man har blivit arbetslös eller sjuk så har livet varit hanterbart och man har haft möjligheten att hitta nya vägar genom en vidareutbildning eller möjlighet till omskolning. Man har inte varit beroende av allmosor eller släkt och vänners stöd för att överleva, tanken om att hålla ihop samhället har hela tiden funnits där.

Men sedan regeringen Reinfeldt tillträdde har något hänt. Klyftorna har ökat i ett allt raskare tempo samtidigt som den stöttepelare som samhället tidigare utgjort har börjat vittra sönder. Köerna till socialkontoren ringlar sig allt längre och idén om ett samhälle som håller ihop är borta.

Detta är inte värdigt ett land som Sverige! Att försämra a-kassan, sjukförsäkringen och möjligheten till utbildning, samtidigt som man tigande ser på när riskkapitalister skor sig på våra gemensamma tillgångar är att kapitulera.

Retoriken säger en sak, handlingen en annan. Vi måste med gemensamma insatser på nytt börja bygga ett samhälle som håller ihop. Ett samhälle som utvecklas och ett samhälle där klyftorna krymper. Detta är den sittande regeringen helt oförmögen till.

Sverige behöver en ny regering som verkligen ser a-kassan som den omställningsförsäkring den skapades som. Sverige behöver en regering som gör det möjligt för individer att vid arbetslöshet utbilda sig och ställa om sitt liv, innan man sänker skatterna.

Vi behöver inte en regering som cementerar klyftor i samhället. Socialdemokraternas paroll inför 1 maj i år är ”Kunskap arbete bygger Sverige”, det är en insikt vi har haft i över 100 år. Utveckling och jämlikhet är två sidor av samma mynt och vi behöver en regering som förstår detta.

Sören Bertilsson, S, landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons