Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften koldioxidfri?

Annons

I valtider tycks man kunna fara med osanningar. Folkpartiet är värst som i spridda affischer och på annat sätt hävdar att kärnkraften är koldioxidfri. (Affischer i Avesta är för övrigt uppsatta olagligt på broräcken med mera – inte blir det sannare eller vackrare av det.) Men de har bra hjälp av andra allianspartier, senast en moderat som (i AT 3/9) sjunger kärnkraftens lov.

Den 16 augusti fastslog konsumentverket att det är olaglig marknadsföring när elbolagen påstår att kärnkraften är koldioxidfri. Detta efter ett överklagande av E.ON:s massiva annonskampanj förra året.

Men de lyckades lura många – speciellt i alliansen. Sanningen är den, att varje kärnkraftsproducerad kilowattimme bidrar med 66 gram koldioxid, sett till hela processen (brytning bearbetning, lagring med mera). Att jämföra med vindkraft som ger 10 gram koldioxid. Vattenkraften bidrar med 10-13 gram per kWh.

Men när osanningar bubblar ur politiker så är det inte olagligt. Det blir inte sannare för att det sägs ofta, möjligen kan man lura en och annan. Tack och lov att företag kan förbjudas att lura medborgarna. Så fortfarande gäller att det är vinden, vattnet och solen som kan tänkas stå för det framtida energibehovet.

Roland Söderberg

Miljöpartiet de gröna

Gert Lundkvist

Källa: Valuing the greenhouse gas emissions from nuclear power: A critical survey, Benjamin K. Sovacool Energy policy 36, 2008, Elsevier.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons