Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnväg bättre än väg

Annons

Jag läste i Avesta Tidning den 11 maj om den utökade produktionen i Garpenbergs gruva. En ökning med en miljon ton malm genererar 24 000 lastbilstransporter från Garpenberg till Gävle.

Det låter ju knappast miljövänligt med 24 000 avgasspyende tunga lastbilar. Inte heller tas någon hänsyn till andra trafikanter och framför allt inte till dem som bor utefter vägen. Och allra minst i Horndal, där alla dessa tunga transporter ska fara fram i tättbebyggt samhälle, bland cyklister, folk, barn och pensionärer. Husen utefter vägen torde knappast öka i värde.

Mellan Garpenberg och Fors gick under åren 1905 till 1956 järnväg för malmtransport och i viss mån persontrafik. Större delen av banvallen ligger fortfarande kvar och för ett så stort företag som Boliden vore det nog inga problem att komplettera och rusta banan.

Man får då det mest miljövänliga transportsättet man kan tänka sig och en förare ersätter med sitt malmtåg säkert ett femtiotal lastbilar, och folket utefter vägarna och i Horndal kan fortsätta ett lugnt liv.

Fors

N Ahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons