Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag har inte alls slutit några avtal

Annons

Svar på insändare (10/10). Gör man som Bosse Brännström (FP) och ställer fel frågor får man fel svar. Gör man dessutom kardinalfelet att tänka högt och bara bullra utan innehåll blir det riktigt fel. Och vad som är sant i Heidelberg är lögn i Jena och vice versa och i det här fallet befinner vi oss i båda städerna så blir det troligen sant.

Sanningen är att jag och vd diskuterar olika saker och ibland är vi överens och ibland inte. I de här relaterade fallen var vi överens om att jag som känner branscherna letar efter konsulter.

Sagt och gjort, med cirka två års mellanrum fann jag dessa. De är dessutom de enda som jag föreslagit. Alla andra konsulter, bra eller dåliga, har ledningen själv letat rätt på.

Men nu kommer själva huvudfrågan – har jag slutit avtal med dessa? Nej naturligtvis inte, jag har inte ens befunnit mig i samma rum som vd och konsulten när och om vad de kommit överens. Det är den vanliga gången att vd kommer överens om vad som ska göras.

Nu inträffar nästa problem att den förstnämnda konsulten arbetar på och fakturerar för utfört arbete, men ingen upphandling görs. Vem är ansvarig? Naturligtvis vd och ytterst styrelsen och dess ordförande. Reagerar då inte dessa? Jo, när de får reda på fakta säger de ifrån och därmed torde saken vara klar, vilket den dessvärre inte var. Visst, här begås ett misstag som styrelsen och ordförande borde rättat till.

När det gäller marknadsföringskonsultens arbete så är vi numera överens om att det till 80 procent blev styrelsens beslut och att det utfördes av en extern konsult till en kostnad av 40 000 kronor. Det självklara hade inte varit självklart innan, och för Brännström och styrelsen blev det ett beslut som med största sannolikhet inte hade inträffat utan konsultens arbete.

Att i det här fallet påstå att arbetet är dåligt eller självklart är infamt och det som synes vara självklart blir ofta tydligt när någon utomstående klargör vad som behöver göras.

Vad vd och konsulten kom överens om vet endast de två eftersom ingen annan medverkade vid mötet. Så här i efterhand var det synd, eftersom det råder divergerande åsikter om vad de kom överens om.

Trots allt kan jag vidimera tre veckors arbete som fakturerades men ej accepterades och därför halverades enligt den gordiska principen. Rätt eller fel? Otydligt vad som sades och vad de kom överens om. Inte första gången och inte sista.

Mitt misstag – inget egentligen, om det inte var ett misstag att så småningom bli kär i konsulten, vilket jag blev efter avslutat arbete. Vi är numera sambos långt från Brännströms ankdamm.

Hade jag vetat vad som skulle hända hade jag inte anlitat konsulten, men det visste jag inte. Och i så fall har vi andra exempel där förre vd:n var gift med ekonomichefen, ett faktum som många tyckte var märkligt men som inte åtgärdades förrän efter åtta-nio år. Mycket väsen för lite ull, sa käringen när hon klippte grisen.

Nog är det så Brännström, och hade du bara orkat gå på fler möten och lyft telefonluren så hade du sluppit skriva, och kunnat ägna dig åt oppositionspolitik i landstinget i stället.

En fråga som inte behandlas av Brännström men av Myhren är representationen i företaget. Alkohol har det bjudits på utan att fullmäktiges presidium godkänt det hela och vd har bjudit och arbetsutskottet attesterat.

Visst, vi kan ångra detta men det som gjordes kan inte göras ogjort och jag förmodar att det även dracks alkohol före min tid som ordförande.

Jag hoppas att styrelsen städar av bordet så att den nye ordföranden får komma till ett rent bord, och att hon kan utföra sina uppgifter utan ett fyllt giftskåp.

Ingemar Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons