Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isacsson på rätt väg

Annons

Sjunde november läser jag i Avesta Tidning att kommunalrådet Lars Isacsson, S, arbetar för att ”få bort” jantelagen. Det är en oskriven ”lag” med elva teser. Den första lyder ”du skall inte tro att du är något” och så vidare.

Författaren Aksel Sandemose föddes i Nyköbing i Danmark 1899, men emigrerade till Norge. Sandemose skrev om Espen Arnacke, om det dagliga livet i Nyköbing, om att jantelagen tillämpades mellan medborgare och överheten, politikerna förtryckte folket med ”lagen”. Men en tillämpades också mellan medborgarna. Demokrati och yttrandefrihet förkvävdes. Tro inte... och så vidare, ”lagen” genomsyrade tillvaron.

För att bekämpa denna företeelse i samhället räcker det dessvärre inte med en mandatperiod, beräkna minst en generation.

Ambitionen är god. Efter kritik av förd politik har jag blivit bemött med Jantelagen.

Tänkbara åtgärder:

-Skolan är av stor betydelse för att fostra det unga släktet till frimodiga, laglydiga medborgare. Mindre klasser, flera lärare, mer resurser. Det betyder större andelar skattepengar.

-Utjämning av löneskillnader mellan hög- och lågavlönad. Högre status till vårdpersonal, fler anställda, högre lön, mer resurser, mer skattepengar.

-Politikerföraktet är sprunget ur Jantelagen. Det bör bekämpas med sänkta arvoden, avskaffande av förmåner, att det obligatoriska julbordet ej betalas med skattepengar utan av dem som är självinbjudna. Att kommunen bjuder är elittänkande.

-Att politikerna respekterar, aktar skattemedlen. Att hedersuppdraget hålles i helgd. Att ledamöterna vid sammanträden själva betalar förtäring. Avskaffande av nöjes/gruppresor finansierade med skattepengar.

-Politiker är förtroendevalda ombud som ska föra medborgarnas talan, icke den politiska elitens egna åsikter. Att kommunallagen respekteras, ej överskrids, att öppna kommunstyrelsemöten modell Sala införs.

Om ovanstående förslag genomförs är kampen mot Jantelagen en bit på väg. Kampen för demokrati och rättvisa må föras från dag till dag, år efter år till framtid.

Läs förre kulturministern Bengt Göranssons bok Tankar om demokrati, som kom ut år 2010.

Staffansbo, Krylbo

Olle Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons