Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara hos Carema

Annons

Nyheterna berättar dagligen om hur människor vanvårdas på äldreboenden. Det är en fråga som berör, inte minst oss som förvaras på, och den som har en anhörig på någon av de här inrättningarna.

Men alla bör känna till att problemet inte enbart berör Carema, vilket man många gånger kan tro. Vanskötsel förekommer också vid kommunala äldreboenden runt om i Sverige – så även här i Avesta.

Vi är många ”brukare”, jag är en av dem, och bor på ett av kommunens äldreboenden. Många gamla och sjuka klarar inte ens att äta själva. Ändå lämnas de vid matborden med lunchen eller middagen upphälld på en tallrik framför sig. Där får de sitta och med darrande händer och fingrar, försöka peta i sig maten.

Även om kroppen är gammal och skröplig kan sinnet vara vitalt. Det måste kännas oerhört förnedrande att inte kunna äta med kniv, gaffel eller sked, utan tvingas peta i sig maten med fingrarna. Om och när någon i personalen till sist kommer för att hjälpa till, är maten kall och den lilla aptit som ”brukaren” eventuellt hade, har försvunnit.

Jag är inte förvånad över att rubriker som ”Vårdbolag lät åldring svälta ihjäl”, förekommer i tidningarna. Tack och lov klarar jag fortfarande att äta själv.

År 2010 tog Socialstyrelsen bort två föreskrifter som tidigare godkände användandet av tvångsmetoder i vården av demenssjuka. Lagen säger att vårdenheter, som äldreboenden, inte får ha låsta dörrar på avdelningen. Vem avgör om en allvarligt sjuk ”brukare” förstår vad personalen frågar om? Förstår en senil, och kanske gravt hörselskadad person, skillnaden mellan stängd dörr och låst dörr? Helt klart är dock att inlåsning av brukare och patienter inte är tillåtet.

Trots det, förekommer det på vissa äldreboenden i Avesta kommun.

Många ”brukare” är rullstolsburna och spänns då fast med en rem för att inte ramla ur rullstolen. Om ”brukaren” lutar sig framåt, är risken stor att ramla. I och med remmen, dras rullstolen med i fallet och hamnar på ”brukarens” rygg.

Att ramla ur en rullstol är illa nog – än värre att få rullstolen över sig.

Enligt lex Maria får tvångsbälten inte användas, utan patientens samtycke. Jag skulle gärna vilja ha svar på om jag som ”brukare” kan göra en lex Maria-anmälan, eller om denna ”förmån” enbart är avsedd för personalen på sjukhus och äldreboenden. Skador som föranletts av brister i samband med undersökning, vård eller behandling, skall anmälas till Socialstyrelsen, enligt lex Maria.

Frågan är om detta blir gjort? Omsorgsstyrelsen i Avesta måste ha statistik på detta och även kunna ge svar på vid vilka äldreboenden i kommunen flest incidenter inträffat. Det vore intressant att få ta del statistiken.

”Brukaren”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons