Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inställda tåg ingen lösning

Annons

Genom att bygga ut och förfina infrastrukturen kan vi växa som nation, skapa nya regioner, större arbetsmarknader och nya möjligheter. Vill vi hävda vår plats i den globala konkurrensen räcker det inte med halvhjärtade satsningar eller tåg som bara oftast kommer i tid. Det krävs en infrastruktur i toppklass. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut.

Denna vinter, precis som förra vintern, vittnar om en järnväg med stora problem. Det är förseningar, inställda tåg och människor som evakueras ut på snöfyllda banvallar.

Snölok som krävs för att ploga spåren rena saknas, de flesta av dem kommer efter vintern. Växlarna ska vara snösäkrade, men materielen ligger omonterad bredvid växlarna. Regeringens ”vinterövningar” visar sig vara grupparbeten på något mysigt konferenshotell, långt borta från frusna resenärer.

I stället för att tillföra nya medel till förbättrat underhåll och nya investeringar i järnväg flyttar regeringen 2,2 miljarder kronor från järnvägen till väg.

Trafikverket har larmat om den förda politikens konsekvenser, Riksrevisionen har riktat allvarlig kritik, SJ:s ordförande, förra Moderatledaren Ulf Adelsohn, har kallat järnvägen i Sverige för museal.

Ändå ökar inte nyinvesteringarna i järnväg under mandatperioden. De sjunker, och de sjunker dramatiskt. Hur kan det vara möjligt?

En förklaring kan vara den moderate finansministern Anders Borg som menar att vi överinvesterat i järnväg. I tidningen Sydsvenskan (6/11 2007) sade han: ”En investering i väg är fyra fem gånger viktigare än i järnväg. Vi har överinvesterat i järnvägar.” Med den synen blir kanske regeringens nedskärningar på järnvägsområdet något mer begripliga.

Konsekvenserna får dock resenärerna ta när till exempel allt fler tågavgångar ställs in.

Vad svarar infrastrukturministern på den här kritiken? Jo, i den särskilda riksdagsdebatten om vinterkaoset tycker hon oppositionens kritik är för hård. Hon säger:

”De flesta tågen är i tid”.

Det är alltså ministerns besked till dem som står och huttrar på perrongerna i väntan på tåg som inte kommer och till dem som tvingas bli evakuerade genom krossade fönster på X 2000-tåg.

I stället för att öka investeringarna har regeringens viktigaste insats mot förseningar blivit att ställa in tåg. Blir den här vintern lika snörik som den förra planerar regeringen att ställa in över hälften av all tågtrafik med X 2000-tågen.

Man kan undra vad nästa insats från regeringen blir. Ställer man in alla tåg har man ju med ett enkelt klubbslag utraderat alla förseningar.

I stället för att planera för inställda tåg borde regeringen planera och investera för en utbyggd och pålitlig tågtrafik. Sveriges resenärer har rätt att kräva en punktlig tågtrafik årets alla månader.

Det är dags för regeringen att ta sitt ansvar.

Riksdagsledamot

Ledamot i trafikutskottet

Pia Nilsson, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons