Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför prostata-screening

Annons

De utan jämförelse vanligaste cancerformerna i vårt land är bröstcancer hos kvinnor, 7 301 personer, och prostatacancer hos män, 8 740 personer. Siffrorna avser antalet som fått diagnosen under 2008.

Kvinnor har sedan lång tid fått genomgå en så kallad allmän screening (mammografi) för att i ett tidigt skede upptäcka bröstcancer. Tidig upptäckt har framgångsrikt bidragit till möjligheterna att bota cancern.

För män har inte någon möjlighet till allmän screening funnits tillgänglig trots att relativt enkla test funnits till hands.

Frågan om ”pappografi” har länge stått högst upp på agendan för patienter/anhöriga/patientföreningar. Forskare/sjukvård/Socialstyrelsen har emellertid varit tveksamma och hänvisat till att testmetoderna inte varit helt tillförlitliga.

Vad kan göras, med de metoder som finns, för att upptäcka prostatacancer så tidigt som möjligt?

Vi vet att kunskapen finns inom primärvården, Vårdcentraler och företagshälsovårdscentraler måste ta ett större och självklarare ansvar!

Hur då?

1. Vid hälsokontroller för män mellan 45-75 år, skall alltid prostatafrågor tas upp, lika väl som frågor om kost-motion-alkohol-tobak.

2. Prostatasamtalet ska behandla för- och nackdelar med att upptäcka prostataproblem (prostataförstoring, problem med vattenkastning, prostatacancer etcetera).

3. När patienten har klart för sig vad testen innebär känner läkaren med fingret via ändtarmen om något verkar onormalt. Skulle så vara fallet tas även ett PSA-prov, ett enkelt blodprov som kan ge tecken på prostatacancer.

4. Om dessa två test ger anledning till ytterligare undersökning ska detta meddelas patient/anhörig.

5. Om en diagnos sedan fastställer att patienten har prostatacancer ska detta meddelas patient och medföljande anhörig vid ett personligt samtal på mottagningen. Samtidigt ges information om den hjälp och det stöd som patientföreningar och Cancerfondens informationslinje kan erbjuda.

6. Kontakt skapas mellan patienten och specialist för information och diskussion om vidare behandling.

Avslutningsvis kan vi konstatera att det redan nu finns tillräcklig kunskap kring prostatacancer i primärvården för att ta ansvar för att medverka till tidig upptäckt av prostatacancer.

Kryp inte bakom att det saknas rekommendationer för att göra en allmän screening! Med den forskning som framgångsrikt pågår, kommer sådana rekommendationer inom en snar framtid att fastställas.

Ordförande ProLiv Dalarna

Patientföreningen för prostatacancerdrabbade i Dalarna

Jan Holgersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons