Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan man stjäla kyrktak?

Annons

Under de senaste veckorna har vi kunnat läsa om kyrkor som berövats sina koppartak.

Själva får tjuvarna ut skrotvärdet på den gamla kopparn, som är en bråkdel av vad det kostar att återställa skadan.

Det är viktigt att tjuvligorna ertappas och får ersätta kostnaderna för nya tak, så att inte kostnaden direkt eller indirekt tas ur våra plånböcker eller i form av skatter, avgifter och förhöjda försäkringspremier.

Har dessa stöldturnéer kunnat ske osynligt och ljudlöst eller är eventuella vittnen medbrottslingar genom att blunda och använda öronproppar i stället för att fråga kyrkan eller kontakta polisen?

Respekten för liv och egendom är viktig i ett öppet samhälle.

Bara i Västerås kommun beräknas meningslös förstörelse årligen kosta cirka 50 miljoner kronor, som blir onödiga skatter eller hade kunnat användas till nyttigare satsningar.

Fotbollshuliganer fördärvar matcher. Mordbrännare tänder på byggnader. En person skjuter ner ungdomar på ett läger i Norge. Vart är vi på väg?

Vi behöver en etisk upprustning i tankar, ord och gärningar, respekt för våra medmänniskor och deras egendom samt för det vi äger gemensamt.

Det var i kyrkan vi lärde samlevnadens budord om hänsyn till andra. Scoutlagen har anpassade regler för unga. Lagar snitslar banan för vår levnadsväg och bestraffning av överträdelser mot antagna levnadsramar.

Förstörelse är ett rån mot mänskligheten, som ofta får bära brottets kostnader.

Västerås och Avesta

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons