Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas maten blir bättre

Annons

Det kommer en dag i ens liv då krafterna börjar avtaga, ensamheten känns betungande, man söker trygghet och gemenskap. Det är dags för ett annat boende.

Avesta kommun har ett flertal olika äldrebostäder att erbjuda, bland annat ett äldre hus, centralt beläget, som tidigare varit någonting helt annat, men som byggts om till trivsamma bostäder för äldre.

Efter att ha varit boende just i nämnda hus en längre tid, har jag fått personlig kännedom om hur vi framlever våra dagar i dessa boenden. Vi människor är ju så olika, vår generation klagar sällan, men visst kan man ifrågasätta om någonting känns fel.

Att maten och måltiderna har stor betydelse kan vi nog alla vara ense om. I vårt boende serveras endast en måltid om dagen och ingenting annat, och då blir ju gemenskapen därefter.

Samling kring ett kaffebord på eftermiddagen är förstås ett önsketänkande.

Att maten skall vara välsmakande och näringsrik samt intagas i trivsam omgivning är faktiskt en rättighet som vi har, men som de flesta kommuner i vårt land har svårt att uppfylla.

Avesta kommun har dock satsat på att förbättra maten i skolor och äldreboenden. Stora förväntningar ställs nu på den kostchef som anställts av kommunen för att arbeta för en förbättrad matkultur. Det gäller att få fram äkta råvaror och komma bort från den halvfabricerade maten.

Att boenderåd har bildats i alla äldreboenden är glädjande. Vi har fått möjlighet att träffa de styrande i kommunen, då vi kan få framföra våra eventuella önskemål. Första sammanträdet hölls i oktober 2010, och hoppas nu att detta inte var en engångsföreteelse.

Tidigare fanns här en fast sjuksköterska med sin expedition, en verklig trygghet för oss boende. Men inte heller äldreomsorgen har undgått kommunens besparingsåtgärder. Den fasta sjuksköterskan försvann och uppgick i ett team som har gemensam expedition på någon annan plats i kommunen.

Vad vore livet på våra äldreboenden om inte de goda och glada volontärerna funnes. Två gånger i veckan kommer de och förgyller vår tillvaro med olika aktiviteter.

Även Avesta församling kommer regelbundet på besök och bjuder på andakt, sång och musik. Men vart tog ”Cliff” vägen? Den fina och trevliga musikanten som spelade och sjöng för oss på onsdagarna. Han är verkligen saknad.

En eloge vill jag ge till stans parkförvaltning för den vackra blomsterprakten i parker och för övrigt runt om i vår stad. Men, ändå har en droppe malört smugit sig ned i glädjebägaren.

Rådhusparken, en oas för oss närboende, är inte längre sittvänlig. Sofforna har bytts ut mot låga träbänkar, utan ryggstöd. Även sofforna efter Malmgatan, som så väl behövdes, är borttagna. Varför?

Önskar alla en glad och skön fortsättning på sommaren!

AMI – 96, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons