Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp finns för Brunnbäck

Annons

Svar på insändaren ”Gratis buss – för alla?” i AT 15 december. Avgiftsfri kollektivtrafik är en fantastisk reform för Avesta kommuns medborgare, både vad gäller miljövinster, ökad tillgänglighet och minskad byråkrati.

Med all rätta har Avesta kommun uppmärksammats för detta och vår försöksperiod på två år kommer att följas uppmärksamt av många.

Till kollektivtrafiken räknas även kompletteringstrafiken som även den är avgiftsfri. Reformen gäller då för alla medborgare i kommunen, men visst förstår jag besvikelsen över att inte ha närhet till någon ordinarie busslinje.

Informationen om kompletteringstrafik har varit och är bristfällig och det är en dialog som vi ständigt för med Dalatrafik om hur vi bättre kan informera och upplysa om denna.

Vad det gäller busstrafik till och från Korskrogen, Sonnbo och Brunnbäck så var anledningen till att trafiken drogs in ett mycket lågt resande.

Men jag är övertygad om att det går att göra bättre och uppenbart finns det ett stort intresse av busstrafik till och från Brunnbäck.

Utan att göra några utfästelser så kan jag informera om att vi utreder olika scenarier till hösten. Det är ganska troligt att vi behöver förstärka någon morgontur för att säkerställa att skolbarnen tar sig till skolan.

Kostnaden för en extra buss är cirka 1 miljon kronor, den stora delen av detta är kostnader för buss och chaufför, själva rullkostnaden är den mindre delen.

Detta skulle innebära att den bussen skulle kunna rulla en längre sträcka förbi till exempel Brunnbäck resten av dagen. Vi har sedan hösten 2010 en extrainsatt morgonbuss som går över Brunnbäcksvägen och som i dag har ett snitt på mellan två och fyra passagerare till en kostnad av cirka 500 000 kronor.

Resandet på den bussen måste ökas och för det krävs säkert bättre information och kanske ändring av sträckning.

Sådana frågor löses bäst i samförstånd med dem som nyttjar bussen och ett första sånt möte har vi inplanerat i början av januari.

Att sedan Hanne Ivarsson, Gun Ferm, Marianne Rung och Lena Blom menar att jag avfärdar kritik mot våra/mina förslag eller beslut som ett bevis på jantelag tar jag som en medveten feltolkning.

Demokrati är något av det bästa vi har i Sverige och demokratiskt fattade beslut ska både granskas och kritiseras fritt. Jantelag däremot där vi trycker ned varandra med devisen ”du skall inte tro att du är något” är något helt annat. Den förlamar och förminskar och tar död på drömmar. Tänk om vi i stället kunde byta ut den mot Björn Lövins tanke bakom konstverket ”dädsk” som finns i Verket. ”Det är du som kan”!

För att vara övertydlig nu så menar jag inte mot mig personligen, utan mot varandra, mot killen som drömmer om att bli en ny Nicklas Lidström, tjejen som vill bli en ny Lotta Schelin, mannen/kvinnan som drömmer om att starta ett nytt företag, den lokale konstnären som vill ställa ut sin konst på biblioteket, medarbetaren som kommer med nya idéer för att utveckla företaget, eleven som framför sina åsikter om hur undervisningen kan utvecklas… Kör på, prova, ”Det är du som kan” tänk vad mycket mer vi skulle kunna åstadkomma med ett sånt förhållningssätt.

Kommunstyrelsens ordförande, Avesta

Lars Isacsson, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons