Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höginkomsttagare borde hyllas

Annons

Besviken medborgare (AT 13/6) vill att lyxvillor ska kunna straffbeskattas. Villan i sig gav inga inkomster varför sänkningen av fastighetsskatten var befogad och rättvis. Däremot är lyxvillor som byggs otroligt bra för samhällsekonomin då stora intäkter väller in till staten i form av moms, och till privata företag i form av inköpt arbete och material som också ger intäkter till nytta för skattebetalarna.

De villor som byggs i landet bidrar till arbete och de som bygger betalar med skattade pengar. De som bygger nytt tjänar ofta bra och betalar ofta över 50 procent i inkomstskatt.

Att barnfamiljer inte har råd att äta frukost har inget med en låg fastighetsavgift att göra, och att barn inte kan resa bort på sommarlovet kan inte heller lösas genom att beskatta de så kallade rikare hårdare. Ett sådant önsketänkande syftar dels till att göra det fult att ha lite mer än de som inte har, och det förutsätter dessutom att det ”bara” är att höja skatterna så löser sig problemet och vidare att de ”rika” är några andra än man själv. Rik i Sverige börjar nämligen ungefär strax över 300 000 i inkomst.

Om det är så enkelt att lösa allt för alla samtidigt – varför skattar vi oss i så fall inte ur alla ekonomiska fällor vi är på väg till?

Ett pensionssystem som håller på att haverera, en åldrande befolkning vi inte kommer att kunna försörja och vårda på ett värdigt sätt, en integrationspolitik som skapar gettoisering och nya utanförskapsområden med arbetslöshet på ofta över 60 procent eller landsting som drivs ekonomiskt inkompetent. Vem ska betala allt detta?

De med högsta inkomsterna betalar som regel mest i skatt varför de borde hyllas som hjältar i stället för att ses som suspekta utsugare av det gemensamma systemet.

En lösning för de sämst ställda är lägre skatter, höjda bostadsbidrag, höjda barnbidrag till särskilt utsatta eller liknande åtgärder vilka skulle kunna finansieras genom att använda våra gemensamma skattemedel så effektivt det bara går.

Ingen ska tro att varenda skattekrona används till gagn för oss alla, trots att det egentligen är en självklarhet eftersom det är våra pengar som förslösas – och det är genom ineffektivt utnyttjande av skattepengar som hela problematiken ligger.

 Jocke Lindberg, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons