Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst - för vem?

Annons

Vid förra valet var en av de hetaste frågorna i Avesta hemtjänsten och kvalitets-utvärderingsverktyget TES. Vänsterkartellen utlovade att det skulle tas bort. Det blev senare ersatt av ett liknande system och personalen kände sig ”lurad” på vallöftena.

I årets valrörelse är inte frågan alls lika aktuell men jag anser att hemtjänsten är en viktig fråga.

Men när man pratar om hemtjänst – vad är det som diskuteras mest? Hur det är för personalen och hur mycket det kostar kommunen. Det man pratar minst om är det som är viktigast – vad tycker och tänker de äldre om hemtjänsten?

Jag anser att det måste ändras så att äldres inflytande över hur/vad som ska ingå i hemtjänsten blir det viktigaste. I Falun har man sedan flera år tillbaka ett fungerande och omtyckt system där de äldre själva har stort inflytande över vad som ska göras. Liknande modell kan prövas i Avesta också.

Lagen om valfrihet, LOV, som innebär att fler än kommunen kan ansvara för till exempel hemtjänst, skulle om den infördes också ge de äldre mer makt över hemtjänsten. Av vilken anledning ska man inte längre få inflytande över sin vardag på grund av ålder eller ohälsa? Vet kommunen och dess tjänstemän bättre än den som behöver hjälp?

Hemtjänsten i Avesta kan utvecklas och förnyas – låt de äldre få styra själva!

Centerpartiet, Avesta

Gunilla Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons