Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela frukten eller kärnan

Annons

Medborgare i Avesta kommun, vakna upp, läs ortens tidning med eftertanke, begrunda budskapen.

Låt mig påminna om några av alla ”politiska monument” som ”blivit till” åren 1970 intill nutid. Plushuset, Dalahästen, Koppardalen, träbron, hissen, tågstationen Avesta C, Nordanö industriområde, lilla torget, det senaste aktuella, drömparken.

Under alla mandatperioder har det hos den politiska majoriteten åstundats ett monument över segern i kommunalvalet. ”Se vad vi kan åstadkomma.”

I nutid, lilla torget, den nya parken, ett drömprojekt framtaget med ”Out Door”-politik. ”Se vad vi kan.” En dagdröm om samhörighet i ”Avestafamiljen”, en dröm till hjälp att fly från en bister verklighet: Vikande arbetsmarknad, minskade skatteintäkter, butiker läggs ner, stora kostnader för låneskulder, personalindragningar inom skola, vård, omsorg. Besparingsåtgärder för att uppnå budgetbalans.

Enligt AT den 11 december har av 21 500 personer i kommunen 127 visat intresse att lämna förslag till ny park. Det utgör 0,6 procent av medborgarna, en obetydlig minoritet.

Majoriteten är tyst. Några har sagt sin mening på Dialog. Från de 127 förslagen har tre framtagits till omröstning, sedan följer detaljplanering. Röstningen kan icke bli beslutande, endast rådgivande till fullmäktigebeslut om röstningen sker under samma villkor som vid folkomröstning.

Ett litet antal medborgare ska ej i kommunen råda över flertalet. ”Det blir en övning i att prioritera”, sade Lars Isacsson, S. Det blir nog en övning i att föra demokratiska politiska beslut i hamn, läsning av lagtext tror jag.

Barnen, vår framtid, de gamla som byggt upp vårt samhälle, må tilldelas de fem miljonerna som är anslagna till drömparken. Fem miljoner motsvarar tolv årslöner i vården/skolan eller tre årslöner åt toppchefer, om nu sådana är oumbärliga.

De fem miljonerna må överföras till skolan och vården. Beslut om detaljplanering, som är en stor kostnad, bör omprövas. Parken blir ”inte till” om fullmäktigeförsamlingen tar ansvar för sitt förtroendeuppdrag. Ledamöterna är av folket valda ombud. Ett hedersuppdrag. Ombuden skall föra folkets talan. Lyssna till medborgarnas åsikter, ej sina egna.

Krönikören och författaren Lena Andersson skriver i Dagens Nyheter: ”Frukten består av mer än kärnan, fruktköttet.” Lars Isacsson har sagt ”Kärnverksamheten har tilldelats 80 procent av budget.” Frågan uppstår om tilldelningen består av hela frukten eller endast kärnan?

I sammanhanget bör nämnas att Fredrik Reinfeldt talar om kärnverksamheten/välfärden, det vill säga minsta möjliga tilldelning.

Olle Karlsson, Staffansbo, Krylbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons