Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har hedern gått förlorad?

Annons

Avesta Tidning skrev i februari 2012: ”Kommunfullmäktige fattar beslut om ersättning i form av ägardirektiv. Så har skett. Ordföranden för Gamla Byn AB tilldelades 15 630 kronor i månaden. Ordföranden för VA och Avfall AB 7 815 i månaden. I beslutet bedömdes det personliga ansvaret som en ledamot har i bolagsstyrelse till skillnad mot uppdrag i en politisk styrelse.”

Uppdraget är ett ”pund att förvalta” kopplat till heder och ansvar. Vad händer om uppdragstagaren blir ”vägd och befunnen för lätt”? Hedern kan förloras.

Ansvar är i juridisk mening kopplat till repressalier, ekonomisk bot/påföljd. Om ansvarsfrihet beviljas i det nu aktuella fallet är det uppenbart att det personliga ansvaret i bedömningen av ersättningar blivit orimligt höga för ett eller ett par sammanträden per månad. Av vem/vilka bedöms ansvarsfrågan? Kommunfullmäktige, förvaltningsrätten eller domstol?

Kan ledamot som missbrukat förvaltningsuppdraget och vållat uppdragsgivaren ekonomisk skada föreläggas bot? Det är av allmänt intresse att denna fråga avgörs av sakkunniga av kommunallagen.

Att avgå från uppdrag med omedelbar verkan är ett ensidigt beslut av en part av två. Medaljen har två sidor. Väntar med spänning på ordets innebörd, personligt ansvar.

 Olle Karlsson, Staffansbo, Krylbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons