Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönköpingsdebatt

Annons

Kommunfullmäktige har beslutat om förlängt öppethållande till klockan två på Avestas krogar, en timmes förlängning mot tidigare.

Direkt frågar vi oss två saker: Vilka var det som drev fram detta, vilka lobbygrupper fick politikerna att falla undan? Och vilka är det som har ett verkligt behov av mer tid på nätterna för att sitta på krogarna och supa?

På dessa frågor får vi inget svar. Jag utgår från att våra politiker ska syssla med viktiga samhällsfrågor och inte med sånt som för de flesta av oss är strunt.

Min eloge till de ledamöter som vågade stå emot alkoholintresset, det stärker förtroendet för dem.

Över debatten i fullmäktige kan vi sätta rubriken: ”grönköpingsmässig”. Enligt moderaten Henric Schef höjer det förlängda öppethållandet människors ”livskvalitet”.

Och vi som trodde att mer av drogfrihet är det som stärker livskvaliteten och inte tvärtom. Se bara på rökfriheten som ökar mer och mer till glädje för fler och fler. Ökad tillgång på droger har sänkt livskvaliteten till bottennivå för tiotusentals människor i vårt land.

Schef hänvisar också till andra kommuner, som redan förlängt sitt öppethållande. Nyligen såg vi i media att polisen i Göteborg nu går ut och beklagar sig över de försämringar som skett i Göteborg, där man gått betydligt längre än lilla Avesta. Där får krogarna nu ha öppet till klockan fem.

Ett annat grönköpingsmässigt argument var att besöksnäringen i kommunen skulle stärkas (enligt referat i AT). Folk skulle komma hit och handla oftare, och kanske rent av söka jobb här och bosätta sig här.

Man baxnar inför den typen av argument. Var finns de människor, barnfamiljer och andra, som åker till Avesta och handlar för möjligheten att sedan sitta på krogen till 02 på natten? Var ska barnfamiljerna göra av sina barn under tiden, det är ju 18-årsgräns på krogen?

Frågan om våra barn fanns tydligen inte alls med i debatten, vilket förvånar. Har inte fullmäktige tidigare beslutat att inga beslut får fattas utan att barnperspektivet finns med? Vi vet ju att hundratusentals barn lider av att deras föräldrar inte klarar av sitt drickande.

Vi frågar oss nu: vilka signaler åt olika håll ger fullmäktiges beslut? Hur kommer det tydligen enorma alkoholintresset att uttrycka sig framöver i vår kommun?

Jag menar för min del att folk inte behöver bli helnykterister (även om detta är det bästa för den enskilde), det räcker just nu med skådespelaren Benny Haags målsättning: drickandet måste omgående halveras i vårt kära fosterland!

Men detta kräver inte längre öppethållande för krogarna, utan nu krävs politiker med empati och socialt ansvar.

Avesta

Hans Jalkehag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons