Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör som Västmanland

Annons

För fem-sex år sedan, inför det då aktuella landstingsvalet, arbetade Vigah (Vårdens intressegrupp Avesta-Hedemora) för upprättandet av ett så kallat frisjukhus i Avesta för att säkerställa en långsiktighet, vilket också var dåvarande alliansens motion i landstinget. Niotusen namnunderskrifter lokalt gav ett starkt stöd för den tanken.

Vi pläderade också för att vårdcentraler, där man hade vakansproblem, skulle läggas ut på entreprenad för att klara bemanningen. Intresset från landstingsledningen för lösningar i den riktningen var minst sagt synnerligen ljumt.

I dag är 90 av 145 läkartjänster inom primärvården besatta, alltså 55 vakanser!

Och dygnsakut, medicin och ögonläkare på Avesta lasarett är i farozonen.

Bara inom det kooperativt ägda Praktikertjänst drivs i dag ett 70-tal vårdcentraler i Sverige i avtal med respektive landsting. De är fullbemannade och går ihop ekonomiskt.

Och vi kan blicka ut över vårt närområde, landstinget Västmanland.

Där startade redan 1989 den första privat drivna vårdcentralen i Västerås och i dag drivs i Västmanland 19 av 30 vårdcentraler i privat regi.

Samtliga har lyckats med läkarrekryteringen och producerar även vinst. Och alla arbetar under samma ekonomiska förutsättningar och krav på vårdinnehåll som landstingets egna mottagningar.

Man har också i Västmanland skapat en stramare ledning för de landstingsdrivna vårdcentralerna med en övergripande resultatområdeschef och fått till ett mer utbrett ekonomiskt tänkande inom den offentliga vården.

Och man har även så gott som helt lyckats undvika att behöva engagera dyra stafettläkare genom att helt enkel anställa tre före detta stafettläkare som bildar en pool och arbetar där de behövs för dagen.

Men vår landstingsmajoritet kör på i gamla inkörda hjulspår med ett koncept som man tydligen anser vara mer lyckosamt. Det innebär centralisering till Falun med sjukvård och vårdcentraler i stora klumpar med lite filialverksamhet och BVC i stora enheter, som kräver långa resor för barnfamiljerna (och så har man lyckats ”skrapa ihop” ett underskott på 900 miljoner).

Västmanland fortsätter för övrigt med mindre, effektiva och flexibla enheter även med BVC, som där finns på 33 platser i länet.

Man brukar säga att var och en är sin egen lyckas smed. Hur skall vi klassificera smideskonsten i vårt landsting?

Vigah

Kurt Liljegren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons