Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör så fler kan arbeta till 65

Annons

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson bekymrar sig över storleken på de framtida pensionerna och vill utreda hur vi kan få fler arbetade timmar. Det är förstås bra, varenda arbetad timme behövs.

Tyvärr verkar moderaterna ha fastnat för en enda lösning – höjd pensionsålder. Det finns många åtgärder som regeringen skulle kunna vidta för att säkra framtidens pensioner.

Vi har idag en arbetslöshet på över åtta procent. Drygt 400 000 personer är arbetslösa. Det får direkt effekt på pensionernas storlek, men trots det har regeringen inte någon politik för att komma tillrätta med arbetslösheten. Trots att konjunkturen nu vänt uppåt är arbetslösheten fortsatt hög, samtidigt som många företag får allt svårare att finna arbetskraft med rätt kompetens.

Regeringen får nu hård kritik av många för att ha dragit ned på bristyrkesutbildningar, utbildningar som kunde ha inneburit att människor kunnat ta de jobb som nu växer fram.

Vi vill se växande och lönsamma företag, den som investerar och tar ansvar ska kunna tjäna bra på det, samtidigt som anställda ska ha bra löner och bra villkor. Ett konkurrenskraftigt näringsliv som skapar jobb förutsätter utbildad arbetskraft. Möjligheter och nya chanser till utbildning är nyckel till ett bra arbetsliv.

Därför vill vi investera i utbildning. Det ska vara lätt att komplettera sina kunskaper. Vi vill bygga ut och höja kvaliteten i högskolan. Vi vill bygga ut vuxenutbildningen och den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Det krävs ett nytt och bredare kunskapslyft.

Utförsäkringar och fas 3 är knappast rätt väg att möta den arbetskraftsbrist som kan komma framöver. Alla människor som kan delta kommer att behövas på framtidens arbetsmarknad.

Regeringen berömmer sig också för att ha förbättrat pensionärernas ekonomi genom skattesänkningar. Sanningen är ju att pensionärer idag betalar mer i skatt än de som arbetar, trots att pension inte är något annat än uppskjuten lön. Det är orättvist.

I stället för att först se till att pension beskattas hårdare än lön och sedan, när kritiken blir för stark, komma med förslag som gör att klyftan ändå består borde regeringen avskaffa pensionärsskatten.

Nu talar regeringen om höjd pensionsålder. Vi är överens om att antalet arbetade timmar behöver öka och att vi ska låta en utredning titta på hur det kan gå till. Men vi prioriterar reformer som gör att fler faktiskt orkar jobba till sin 65-årsdag.

Det handlar till exempel om en förbättrad arbetsmiljö. Idag tvingas alldeles för många gå i pension innan dess, därför att de helt enkelt är utslitna och inte orkar jobba längre. Det påverkar både den enskilde, som får sämre pension, och samhället.

Riksdagsledamot, Krylbo

Kurt Kvarnström, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons