Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte våra rötter

Annons

Förståelsen för landsbygdens problem och villkor har under senare år minskat. För 30-40 år sedan hade alla stadsbarn en koppling till landet. Mormor och morfar drev en gård i Gagnef eller Möklinta och dit åkte man på loven och hjälpte till.

Man visste hur en gris blev till mat och hur kon ordnade till mjölken. Stoltheten lyste i ögonen när man blev betrodd att köra traktorn.

Något att skryta med inför kompisarna i skolan på hösten.

Tyvärr är den gamla generationen endera borta eller gården är avstyckad till en storgård och huset är en sommarbostad. De som nu kommer ut på semestern eller veckoslut är förargade för att det luktar skit ibland och för att det dammar vid tröskning och att torken ylar.

Nu har vi alldeles för lite kunskap bland storstadens folk hur lantlivet fungerar. Man blir vegan för djuren inte skall dödas. Människan har alltid hållit djur eller jagat djur för sin föda. Mjölken kommer inte från Arla, det måste till en ko också. Biffen kommer inte från Ica, det måste till en tjur eller gris som fötts upp.

Många stadsbarn har inte sett en ko eller en sugga med kultingar. Måste vi börja med elementär kunskap i skolan igen? Detta är en ko, detta är en gris, och så vidare. Från kon får vi mjölk. Från grisen får vi kött.

De som nu är i trettioårsåldern och är på väg upp i beslutshierarkin har ingen förståelse för hur vi lever utanför staden. Det man har sett utanför storstaden är Båstadsveckan och Stockholmsveckan i Visby. Då dricker man inte mjölk. Just ja, man åker till Åre också och träffar andra likasinnade.

De på Telia som beslutar att gamla tant Svea i norra Hälsingland skall få mobiltelefon i stället för sin gamla glömde ju bara att det inte finns någon täckning på mobilen där ute.

Posten som vill dra in lantbrevbäringen och sätta upp centralbrevlådor glömde ju bara gamle farbror Göte som fick sex kilometer att gå med rullatorn. Banken som lade ner lokalkontoret och hänvisar till internetbanken glömde att gamla tant Gertrud inte kan få något internet och att hon inte längre ser tillräckligt bra.

Hur kan det komma sig att när man flyttar till storstaden så glömmer man snabbt hur det var utanför? Varför blir riksdagsmännen/kvinnorna stockholmare på sex månader? Varför faller man in i den trenden att det som görs i Stockholm är viktigast?

Något är fel i dagens beslutsfattande. Samtliga riksdagsledamöter borde ut på landsbygdspraktik en månad per mandatperiod och inte få komma närmare Stockholm än tio mil.

Eric Thorsell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons