Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gissel för småföretagare

Annons

Falska fakturor för varor och tjänster som aldrig beställts eller levererats har blivit ett gissel. Denna bluffbransch kostar svenska företagare 1,2 miljarder kronor om året enligt Svensk Handel. Småföretagare är extra utsatta eftersom de inte är insatta i juridik och mer lättskrämda än större företag.

Fakturaskojarna har ofta kopplingar till kriminella nätverk. De skickar fakturor för varor och tjänster som aldrig har beställts eller levererats och skrämmer sedan småföretagare att betala. Paradoxalt nog använder dessa kriminella lagen som skrämseltaktik och skickar inkassokrav till företag som vägrar att betala de falska fakturorna. Många företagare blir rädda för processen och betalar motvilligt några tusenlappar för att slippa.

Men det finns enkla sätt att slippa fakturaskojarna – utan att betala några pengar. Om man vet att man har rätt och inte har beställt något så är det bara att bestrida fakturan. ”Bestrida” är just nyckelordet. Om man bestridit en faktura så faller hela inkassoprocessen och tvisten avgörs så småningom i domstol (vilket fakturaskojarna aldrig har något intresse av).

I klartext: inkassobolagen kan bara driva in fordringar som inte bestrids. Så snart en fordran bestrids blir inkassobolaget helt maktlöst och lämnar tillbaka ärendet till uppdragsgivaren, det vill säga de skojare som ställt ut den felaktiga fakturan. Ett inkassobolag får inte enligt lag fortsätta att driva in en fordran om den bestridits av fakturamottagaren.

Hur gör man då för att bestrida en faktura? Det är väldigt enkelt:

- Skriv med penna på fakturan: dagens datum, ”Jag bestrider denna faktura på grund av att… ”, signatur.

- Posta eller faxa till det företag som skickat fakturan. Om du postar med snigelpost – scanna av eller ta kopia på fakturan, med bestridningstexten, innan du postar den.

Ring inte utställaren av fakturan. Det är svårt att bevisa i efterhand vad som sägs (om du överhuvudtaget får tag på rätt person). När du skriver ”Jag bestrider denna faktura på grund av att…” så ange kortast möjliga anledning till exempel att ”vi har inte beställt någon vara/tjänst”. Skriv inte längre än så. Du behöver inte bevisa något i bestridandet – det är ett enkelt meddelande att du anser dig vara icke betalningsskyldig.

Efter att du bestridit fakturan behöver du inte göra något mer. Du har ryggen fri och kommer inte att bli betalningsskyldig.

Om det kommer ytterligare krav på samma faktura från utställaren eller ett inkassobolag hänvisar du bara till ditt tidigare bestridande från detta datum och bifogar en kopia på ditt första bestridande.

Betala alltså aldrig en felaktig faktura bara för att slippa obehagliga inkassokrav! Bara bestrid den så slipper du hela inkassoprocessen.

Precis som spam existerar fakturaskojare bara för att verksamheten är lönsam, alltså för att några faktiskt betalar de falska fakturorna. Om alla småföretagare lärde sig det enkla tricket att bestrida fakturor så skulle hela denna bluffbransch snabbt bli olönsam, rasa ihop och försvinna. Låt oss alla hjälpas åt för att precis detta ska ske. Det skulle spara massor av pengar och tid åt oss småföretagare.

 Magnus Nilselid. vd SpeedLedger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons