Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gallra bland skolämnen!

Annons

Ofta, länge och väl debatteras och diskuteras den svenska gymnasieskolan och hur den ska bli mer konkurrenskraftig. Självfallet är detta en fråga som måste prioriteras.

Men i skuggan av gymnasieskolan står grundskolan och specifikt högstadiet med hundratusentals elever beredda att äntra gymnasiets möjligheter. Samtidigt är oerhört många rädda, har ångest över all press och hur ansvaret överförs från skolan till den enskilda eleven. Varför är det så här? Ska elever behöva denna panik? Mitt svar är självfallet nej.

Det finns saker som måste göras för att grundskolan ska förbereda eleverna inför denna utmaning:

- Inför tidigare betyg och riktlinjer för alla elever så de vet hur de klarar sig i olika ämnen.

- Låt de duktiga eleverna släppas iväg, låt ingen göra om matteboken eller hjälpa sina vänner som endast leder till understimulans och att glädjen för ämnen försvinner.

- Avskaffa betyg i idrott. Detta är ett viktigt ämne för de elever som inte har förmånen att ha stöttande föräldrar hemma när det gäller fysisk aktivitet. Men den ska för böveln inte betygsättas. Idag blir man bedömd i hur mycket man försöker (tänk om det vore så i andra ämnen) och här handlar allting så mycket om talang och förutsättningar.

- Avskaffa betygen i bild och musik – två ämnen som endast handlar om fallenhet och ekonomiska förutsättningar. Att ditt betyg i hur du kan sätta toner i sång ska avgöra din framtid anser inte jag vara 2010-talets Sverige.

- Avskaffa kursen slöjd. Kräver ingen större förklaring. Idag är det billigare att gå till Ikea och köpa en möbel än att göra en. Det är inte skolans uppgift att lära oss snickra och sticka.

- Införande av retorik. I gymnasiet kommer muntliga presentationer inför grupper dugga tätt. Förbered våra elever för detta!

- Den avslutande och egentligen viktigaste punkten. Grundskolan måste ha en så hög lägstanivå att alla känner att de hänger med under de första genomgångarna. Om inte så kommer vi få ännu fler som hoppar av gymnasiet.

 Emil Esselin, Moderata Ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons