Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet är inte bara att få välja

Annons

I över 100 år har vi socialdemokrater kämpat för att varje individ ska kunna påverka sitt liv och bli sin egen lyckas smed. Det är med den utgångspunkten vi har byggt upp en allmän välfärd i Sverige, ett av de bästa utbildningssystem i världen och hela tiden strävar efter att förbättra den gemensamma välfärden.

Detta gör det extra sorgligt att se borgerligheten misshandla frihetsbegreppet och nedvärdera det till att handla om möjligheten att välja vårdgivare eller skola. Möjlighet för individen att välja kan vara bra, men det får aldrig sättas före friheten att veta att det finns en allmän välfärd som ser mig och mina behov och inte ser mig som en del i ersättningssystem.

För mig handlar frihet om just grundläggande trygghet, och då hamnar möjligheten att välja vårdgivare eller skola långt ner på listan.

Vi har nu haft borgerlig lekstuga i Rosenbad de senaste sex åren. Resultatet är entydigt; på alla områden inom samhället har de mest utsatta fått det sämre. De borgerliga gömmer sin agenda bakom ord som frihet och valfrihet.

Sanningen är ju att under den borgerliga regeringens tid har gemene mans frihet blivit kraftigt begränsad. Allt färre personer får ersättning från sjukförsäkringen och detta beror inte på att vi blivit friskare. Färre personer får ersättning från a-kassan samtidigt som arbetsmarknadsutbildningarna drastiskt minskat. Om detta inte är minskad frihet och minskade valmöjligheter, vad är det då?

Det kan låta fint att alla ska få välja sin vårdgivare, men när resultatet blir att den sammanhållna hälso- och sjukvården slås sönder så slås också individens frihet sönder.

Som en del av den frihetsrörelse som också är känd som arbetarrörelsen kan jag stolt säga att vi enträget kommer att fortsätta att arbeta för att de som är i behov av vård ska få det, och vi kommer alltid att sätta människan före systemen – det är dem vi är till för.

 Ingalill Persson, S, landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons