Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många politiker och chefer

Annons

Landstinget har många politiker, de flesta förmodligen utan sjukvårds- och ekonomisk utbildning. Flera kommer från fackliga och politiska uppdrag. I organisationen finns cirka 70 chefstjänstemän och så tillkommer övrig administrativ personal. Detta kräver ekonomiska resurser. Med vårdpersonal har landstinget cirka 7 500 anställda.

Nu överraskas man igen av senaste årets och tidigare års resultat, tillsammans ett underskott på cirka 800 miljoner kronor.

Sparförslaget är på närmare 250 miljoner på två år och vad gör man? Ingen reducering av antalet politiker eller löner för dessa folkvalda, som sitter trygga i sina roller, och inte heller reducering på chefsnivå.

Sparandet skall ske på resurser och sjukvårdspersonal, framför allt i de små orterna Ludvika, Avesta och delvis Mora. De stora förlorarna kommer att bli vårdbehövande, de äldre, som kanske har störst behov av service och omtanke.

Landstingets viktigaste uppgift är sjukvård. Nu har beslutsfattarna föreslagit att bland annat försämra villkoren för sjukvårdspersonal och sjukvårdsbehövande.

Alla som kommer till en sjukvårdsinrättning vet hur viktigt det är att känna förtroende för personalen och att man på ett lugnt och tryggt sätt kan få hjälp.

I Avesta vill man fösa ihop vårdcentraler, minska resurser och öka stressen bland personal och vårdbehövande. Personalen är redan i nuläget hårt belastad men med hjälp av vikarier klarar man situationen på ett acceptabelt sätt.

Konsekvensen av sparförslaget blir att färre ska göra mer. Utan full bemanning sätts patientsäkerheten ur spel. Sjukvården för varje enskild person är viktig. Felaktiga beslut kan bli förödande för gemene man. Äldre vårdbehövande ökar dessutom i antal.

Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg och landstingsrådet Ingalill Persson, S, har deklarerat att inga vikarier får sättas in vid personalbrist.

Godkänns förslaget blir konsekvenserna allvarliga. Vad säger skyddsombuden? Större risker, patientsäkerhet, förskjutningar av planerade tider, vårdgaranti med mera, här bör man klarlägga det juridiska ansvaret.

Varför ska man försämra för pensionärer och övriga vårdbehövande? Pensionärerna betalar redan högre skattesats och kan nu få sämre sjukvårdsservice och dessutom höjda avgifter.

Pensionärsföreningarna har många medlemmar som besöker vårdcentraler, de borde tillsammans protestera mot landstinget och klart uttala att vikarier och resurser måste sättas in vid behov och att de inte accepterar att landstingets viktigaste uppgift att behålla full sjukvårdsservice försämras.

Tumma inte på sjukvården, den behöver vi alla.

Pensionär , Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons