Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiber i hela Folkarebygden

Annons

Avesta kommun arbetar just nu med en förnyelse av kommunens IT-strategi. Vi i Centerpartiet anser att det är mycket viktigt att kommunen i detta arbete sätter upp en målsättning om att en stor andel av kommunens invånare och företag ska tillgång till höghastighetsbredband, även invånare och företag som verkar på landsbygden.

I regeringen har Centerpartiet drivit på för stora satsningar på bredband. I höstbudgeten som presenterades nyligen utökades den tidigare satsningen på bredbandsutbyggnad med 300 miljoner kronor per år. Totalt sett satsas alltså nationellt 1,1 miljarder kronor på utbyggnad av bredband på landsbygden under 2012-2014.

Tillgången till bredband har stor betydelse för Sverige som nation och såklart också i vår kommun.

Bredband gör det möjligt för människor att bo, arbeta och starta företag i hela landet.

Det finns många studier som visar att investeringar i bredbandsinfrastruktur ger tydliga samhällsvinster. Även i fortsättningen kommer tillgången till bredband i första hand säkerställas genom att operatörerna investerar och bygger ut.

På landsbygden räcker detta dock inte till. Då måste vi alla samverka för att nå så långt som möjligt och det är i detta arbete som vi i Centerpartiet i Folkarebygden vill att Avesta kommun tar på sig ledartröjan.

Erfarenheter från andra kommuner har visat att man med engagemang från både kommun och lokala krafter (till exempel byalag) som arbetar tillsammans kan nå långt för att säkerställa höghastighetsbredband i alla delar av en kommun.

Vi vill verka för att detta arbete ska komma i gång i vår bygd och kommer därför bjuda in till ett allmänt informationsmöte, där företrädare för både Avesta kommun och länsstyrelsen Dalarna deltar, i mitten av november. Ett väl utbyggt fibernät i hela kommunen är viktigt för att bibehålla och utveckla möjligheterna för invånare och företag att leva och verka här.

Centerpartiets krets i Avesta kommun

Karl-Johan Petersson och Jan-Olof Källström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons