Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farthinder är miljöbov

Annons

Det har byggts farthinder på bland annat Kyrkogatan vid Gamla Byn – två utanför Skogsbo skola och ett intill Visenten i Skogsbo.

Jag ifrågasätter verkligen deras existens. Miljöpartiet är ju med bland de styrande i kommunen och har uppenbarligen ett finger med i detta. Eller är det som vanligt sossarna som styr och bestämmer om allt?

Miljöpartisterna skall ju – som de säger – värna vår miljö och stoppa alla onödiga utsläpp. Hur kan de då försvara att dessa farthinder byggs?

Bilarna kommer oftast med högre hastighet än vad som påbjuds, bromsar in för farthindret och gasar därefter på när de kommit förbi.

Vad jag har hört så släpper alla inbromsningar ut en massa miljöfarliga partiklar och när man gasar på igen släpper man ut en massa miljöfarliga ämnen. Är det inte detta man skall undvika?

Utanför Skogsbo skola och vid Gamla Byn är det hastighetsbegränsning till 30 km/tim, men hur många håller den hastigheten? Knappast någon! Alltså blir inbromsningarna och gaspådraget väldigt påtagligt och därmed ett stort miljöproblem.

Men det är inte bara miljöproblem med dessa farthinder. De är även en stor fara för fotgängare och cyklister som skall passera dessa platser. Jag har ett av farthindren utanför min bostad och jag har verkligen studerat bilisternas sätt att hantera dessa farthinder. Nio av tio bilister kommer med ögonen fokuserade på farthindret och ser definitivt inte om det kommer någon fotgängare eller cyklist från sidan. De koncentrerar sig bara på att klara av farthindret!

Därför är dessa farthinder inte bara en miljöbov utan också en stor trafikfara för gångtrafikanter och cyklister som skall passera gatorna. Vad är det då för fördel med dessa farthinder annat än att bilar, bussar och lastbilar får studsar fram?

Riv bort dem, låt trafiken flyta i jämn takt så de slipper bromsa och gasa, sätt upp trafikljus, fartkameror eller annat i stället som gör att fotgängare och cyklister får en säkrare övergång och alla får en miljövänligare luft.

Avesta

Leif

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons