Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experimentera inte med barn

Annons

I skolan har det blivit allt mer vanligt att använda sig av olika metoder och Avesta är inget undantag.

Pedagoger är inte psykoterapeuter och ändå används metoder med inslag av KBT och gruppterapiövningar. Barnpsykologer är kritiska och menar att SET-metoden, som används i

Avesta, kan vara direkt skadlig. Experiment pågår med våra barn på schemalagd tid.

Vi är ett antal föräldrar som ifrågasätter sådana inslag på schemat. SET har i Avesta beskrivits som något fantastiskt. Man talar då om det positiva förhållningssättet till eleverna, vilket väl ingen kan säga emot. Den manualbaserade metoddelen, som schemaläggs, känner alltför få till.

SET-metoden är ett manualbaserat program som i tidig ålder ska påverka och utveckla känslomönster och skapa kontroll av frontalloben i hjärnan, vilket ska förhindra handlingar som finns lagrade i minnet.

Ska skolan göra detta utan minst att en riskanalys gjorts och föräldrars godkännande?

SET marknadsförs som ett forskningsbaserat program. I SBU:s rapport ”Program för att förebygga psykisk ohälsa hos barn” läser jag att inga studier av SET uppfyllde inklusionskriterierna och att det inte heller finns något vetenskapligt stöd för förlagan PATHS.

Universella preventionsprogram mot barns psykiska ohälsa kan gripa in i människors liv på ett sätt som inte självklart uppskattas av alla. Inte heller är det självklart att det är berättigat, i synnerhet eftersom programmen har svagt eller otillräckligt vetenskapligt stöd.

Frågor om samtycke, autonomi och personlig integritet blir därför relevanta i detta sammanhang.

I manualen för SET kan man hitta övningar som ”god lyssnarposition”, man ska sitta stilla, rakt upp på stolen, en fot i golvet och titta i ögonen på den som pratar. Ska barnen stöpas i samma form?

Barn förväntas berätta för klasskamraterna vad som gör dem glada, arga eller ledsna, om sina personliga egenskaper eller vilka skillnader det är mellan sin och andras familjer.

Nyblivna tonåringar förväntas berätta om någon stark positiv eller negativ upplevelse i livet och redogöra för sitt närmaste nätverk och om de påverkar dem positivt eller negativt.

SET-metodens övningar påminner om utbildningsformer som knäckt vuxna. Varför förväntas barn klara detta bättre med den osäkerhet som många känner under sin tid som barn och tonåring?

I Avesta finns inget annat val än den kommunala skolan från klass 7. Vill jag inte att mina barn utsätts för dessa experiment har jag inget annat val än att flytta till annan ort.

Det finns visserligen möjlighet att välja bort, men det i sig resulterar i att barnen blir utpekade och enligt uppgift finns det lärare som då anser att vi är en familj med problem.

Avesta

Marie Lenholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons