Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-tolkning hotar idrotten

Annons

Dalarna är ett stort idrottsdistrikt med närmare 200 föreningar. Vad som händer där är av största betydelse för barn och ungdomar samt viktigt för Dalarna som län. Verksamheten bygger på många ideella krafter, som ser till att skidspåren är dragna, att fotbollsplanen är klippt och linjerna uppdragna.

Där finns ledare och föräldrar, som håller i träningarna, skjutsar till cupen på helgen, sköter administrationen, bakar bullar, sitter i styrelsen och ser till att det finns rena matchställ. Utan deras insats skulle inte föreningens verksamhet fungera.

De ideella föreningarna riskerar att drabbas av ett hårt slag efter ett beslut i EU-kommissionen. I dag behöver allmännyttiga ideella föreningar inte redovisa moms på intäkter de har för att finansiera sin verksamhet, som försäljning, servering, reklam och sponsring.

EU-kommissionen anser att den svenska momslagen ger för generösa undantag för den ideella sektorn och därför strider mot EU:s momsdirektiv. Finansminister Anders Borg anser att Sverige inte är skyldigt till något regelbrott och kommer att driva frågan om att få behålla momsundantaget för ideella föreningar.

Om våra föreningar tvingas redovisa moms kommer det att få stora konsekvenser för hela samhället. Föreningarna får både ökade kostnader och en kraftigt ökad administration. Stora som små föreningar kommer att drabbas hårt och i slutändan drabbar det miljontals människor som inte längre får samma möjlighet till rolig och utvecklande föreningsverksamhet i sin vardag.

För föreningarna är medlems- och träningsavgifter i stort sett den enda möjligheten att kompensera ökade kostnader. Om EU-kommissionen får sin vilja igenom kommer det att bli dyrare för våra barn och ungdomar att idrotta, vilket i sig riskerar att leda till ökade samhällsklyftor.

Samtidigt kommer de krångliga och svårtolkade reglerna att göra det ännu svårare att rekrytera ideella krafter till våra föreningsstyrelser.

Skälen är många till att föreningslivet har varit, och är skattemässigt gynnat. Riksdagspartierna har över blockgränserna varit eniga om föreningslivets positiva betydelse såväl för demokratin som för medborgarnas utveckling och folkhälsa.

Den svenska idrottsrörelsen är en stor folkrörelse, som också är grunden för de fantastiska idrottsframgångar, som Sverige presterat under många år. Basen för detta är en bra och bred barn- och ungdomsidrott i den lokala idrottsföreningen, där ledare kunnat fokusera på verksamheten i stället för att ägna en massa tid och kraft till administration och krångligheter. Idrott skall ge lust och glädje.

Ordförande Dalarnas Idrottsförbund

Lars Nordström

Ordförande SISU Idrottsutbildarna Dalarna

Britt Källström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons