Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU styr arbetsmarknaden

Annons

Under 2010 antog EU:s ledare en strategi för att öka jobb och tillväxt i EU till år 2020. Där framhålls att ”lönesättningsramarna” ska göra det möjligt med en lönebildning som tar hänsyn till skillnader i kompetens, lokala arbetsmarknadsvillkor och skillnader i ekonomiska resultat mellan regioner, sektorer och företag i samma land.

Här sägs också att ”en lämplig lönesättning” i den offentliga sektorn bör ses som en viktig signal för att trygga återhållsamheten med löneökningar i den privata sektorn.

LO, TCO och Saco ville att svenska regeringen skulle få skrivningarna om lönebildningarna strukna. Eftersom riktlinjerna skulle kunna innebära allvarliga ingrepp i den svenska modellen.

Kollektivavtalens utformning måste förbli en fråga för arbetsmarknadens parter i medlemsländerna.

Men den text som antogs av stats- och regeringscheferna i juni innebar att riktlinjerna gällande lönebildningen tvärt om blivit mer utförliga.

Alltså kommer EU-kommissionen i Bryssel och EU-domstolen i Luxemburg att bestämma över svensk arbetsmarknad, över arbetsmarknadspolitiken, över arbetsmiljön. Resultatet blir att arbetsmarknadens parter, folket och folkvalda riksdagsledamöter i Sveriges riksdag, marginaliseras till noll.

Genom EU-inträdet, genom att säga ja till Lissabonfördraget och genom att göra grundlagsändringen har politikerna i Sveriges riksdag överlämnat rätten att påverka vår egen politik till Bryssel. De enda som inte är skyldiga till detta är SD.

Kring höger och vänster kan vi debattera hur mycket vi vill, utan att kunna påverka ett dugg. Om Sverige inte lyder EU:s direktiv (lagar) väntar dryga böter.

Värt att veta, Avesta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons