Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lösning för Skogsbo?

Annons

Det grundläggande ställningstagande som varit bärande för det nu framlagda besparingsförslaget är, att patienterna så nära som möjligt skall ha tillgång till den vård, som de ofta har återkommande behov av, och som inte är specialiserad.

Den specialiserade vården däremot, som kräver högre medicinsk kvalitet, kan endast erbjudas på ett fåtal platser i länet.

Det säger landstingsdirektören Karin Stiko-Mjöberg och den medicinske rådgivaren i landstinget Leif Hernefalk apropå de nu framlagda besparingsförslagen.

Javisst, det ställer vi upp på. Därför menar vi att By vårdcentral bör finnas kvar och just erbjuda den möjligheten: Icke specialiserad vård så nära som möjligt.

Många gånger har också framhållits vikten av att vi som vårdkonsumenter så mycket som möjligt skall anlita våra vårdcentraler för enklare akuta åkommor i stället för att belasta lasarettens akuter för detta. Men finns ingen vårdcentral inom räckhåll gör vi naturligtvis inte det...

En misstanke som förts fram i detta besparingssammanhang, där By vårdcentral skall slås samman med Skogsbos dito, är att man den här vägen enklare skall lösa läkarbeläggningen på Skogsbo vårdcentral.

Den vårdcentralen, som har fyra läkartjänster varav 1,75 är besatta, har genom alla år haft svårigheter med rekryteringen. Men nu kan landstinget med den här åtgärden stjäla ”våra” läkare, som, fast de bor i centralorten, ändå sedan många år valt att arbeta på By vårdcentral.

Och, som Jan-Åke Nylander mycket riktigt påpekade i fredagens AT, slår man sönder ett sammansvetsat och sedan många år välfungerande medicinskt team som nu finns på By vårdcentral.

Kurt Liljegren, Horndal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons