Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elda rätt så störs ingen

Annons

Tyvärr har ett förslag om eldningsförbud annat än som trivseleldning kommit upp på dagordningen i byggnadsnämnden. Det är mycket viktigt att beslutande politiker vet vad de beslutar om, ett negativt beslut kan vara förödande för alla kamineldare i Avesta och i hela vårt land.

Vedeldning i braskaminer och dåliga effekter är mycket mer komplext än att bara besluta om ett eventuellt förbud.

Moderna braskaminer har upp till 90 procent bättre förbränning än gamla kaminer och de sänker vedförbrukningen med upp till 30 procent, ofta mer, varför de vid korrekt användning är mycket miljövänliga och inte orsakar så stor irritation hos icke-eldare.

Det finns enkla metoder för att se vem som är skurken i ett villaområde, exempelvis den skorsten där röken alltid syns när man eldar, eller där grannar med egna ögon ser veden som inte förvaras på rätt sätt.

Rök ska bara synas vid upptändningen, innan förbränningen kommit i gång. Vid full effekt syns inte röken annat än som ett värmedaller vid skorstenens mynning. Vid kylig väderlek ska röken stiga rakt uppåt som en vit dimma när vattenångan i röken kyls av. En kamin som är svart av sot på eldstadens sidor har eldats på fel sätt.

Det är varje vedeldares ansvar att ha torr ved, helst torkad två säsonger innan den används samt att den värms upp i rumstemperatur ett par dygn innan den eldas.

Syretillförseln är nyckeln till en bra förbränning, svart rök eller gulaktig rök från en kamin/vedpanna beror ofta på för lite syre till förbränningen samt/eller ved som inte är tillräckligt torr.

För kommuninvånarnas bästa borde Avesta kommun besöka Bodgatans villor och göra en analys av varje vedeldares anläggning genom en funktionskontroll. Dels ska man göra en mätning av skorstenens drag, på fackspråk kallas detta för undertrycksmätning.

Vid denna kontroll skall man ta hänsyn till ventilationsanläggningens påverkan på kaminens/skorstenens funktion.

Kaminen ska nämligen inte fungera sämre när ventilationsanläggningen eller köksfläkten är i gång.

Vidare borde man fuktmäta veden hos villaägarna och ge direktiv

för förbättringar. Man borde också låta en expert elda samtliga

braskaminer och upprätta ett protokoll över avvikelser som kan ge de effekter som de klagande i området iakttagit. Man kan också elda fastighetsägarens ved samt medtagen, garanterat torr ved, för att påvisa de enorma skillnaderna i funktion.

Jag är helt övertygad om att orsakerna till olägenheterna på Bodgatan lätt går att finna hos enskilda individer som hanterar kaminen felaktigt. Det vore därför illa om alla i området skall förbjudas att spara pengar genom någons felaktiga handhavande.

Om en eller två eldar fel och stör de andra skulle de exempelvis kunna installera kraftiga rökgasfläktar på skorstenarna som skickar röken rakt upp i luften och minskar olägenheten vid eldningen.

Avesta

Jocke Lindberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons