Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare för handikappade

Annons

”Många bäckar små”, anser Pia Carlsson, enhetschef inom socialtjänsten, i en nyhetsartikel i Avesta Tidning (14/1). Alltså en liten besparing för kommunen, dock en stor inskränkning för många av oss som är i behov av ledsagare.

Nio ledamöter av omsorgsstyrelsen samt enhetschefen för socialtjänsten Pia Carlsson ger oss med funktionsnedsättning ett ännu mer begränsat liv i form av dubbla taxor.

Enligt ett beslut i omsorgsstyrelsen den 11 januari 2011 ska fortsättningsvis personer med ledsagning betala även ledsagarens kostnader vid exempelvis biobesök, konserter, andra kulturella aktiviteter, sportarrangemang, resor, mat och fika vid de tillfällen som vi beviljats ledsagare.

En ny styrelse gör sin första svidande besparing på oss funktionsnedsatta i kommunen, kanske känner de sig betydande och duktiga då de sparar några kronor till kommunen. För oss som lever med funktionsnedsättning är det ännu ett bakslag i raden.

Det hänvisas till att den så kallade handikappersättningen ska bekosta dessa omkostnader för ledsagare. Denna ersättning är statlig, inte kommunal som det verkar i artikeln, där det påstås att kommunen ”betalt dubbelt upp tidigare”, vilket alltså inte är sant.

Den statliga handikappersättningen ska för de flesta täcka tre frikort medicin, sjukresor och läkarbesök, den ska även bekosta diverse hjälpmedelsavgifter, informations- och kommunikationsteknik som datorer, talhjälpmedel för mobiltelefoner, den ska räcka till andra tekniska hjälpmedel, som gör oss självständigare i vardagen. Den ska täcka kostnader för icke förskrivningsbara läkemedel, extra tandvård och mycket annat i vår vardag.

Har dessa 15 personer i omsorgsstyrelsen alls en aning om vad det innebär att vara i behov av andras hjälp? Nu ska vi alltså begränsas ytterligare, de flesta av oss som har ledsagning och även kommer i åtnjutande av den omtalade handikappersättningen (vilket inte alla gör) har flera sjukdomar och behov som begränsar vardagen ändå, de flesta av oss är sjukpensionärer med dålig inkomst.

2010 då samhället skulle ”vara tillgängligt för alla” är över, vad har detta inneburit för Avestas invånare som lever med en funktionsnedsättning? Nu år 2011 beslutar alltså omsorgsstyrelsen och en enhetschef begränsa vår tillgång till samhällets vardagligheter inom bland annat resande, kultur, sport och andra nöjen.

Brukare, Avesta

Annelie Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons