Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren är konsumtionsvaror

Annons

Efter det uppmärksammade reportaget på tv:s Kalla fakta om djurparken i Eskilstuna, där fridlysta, friska, unga djur avlivas för att ge plats åt nya ”attraktioner” är reaktionerna hos allmänheten starka. Även Ölands djurpark har fått kritik för sina brister.

Själv är jag föga förvånad, men ändå väldigt upprörd över att det jag länge misstänkt nu är bekräftat – djuren finns inte där för sin egen skull utan betraktas som konsumtionsvaror, ständigt utbytbara av människan som i så många andra sammanhang där de utnyttjas av människan.

Kött- och mjölkindustrin, fiskerinäringen, pälsindustrin och de som gör djurförsök är nog de mest påtagliga, men listan kan göras lång.

Underhållnings- och spelsektorn (trav) är sådana former där det kanske inte är lika uppenbart att djuren far illa, men det ligger i sakens natur att när det är på människans villkor får djurens behov stå åt sidan.

Det är lömskt att försöka få folk att tro att man som djurparksansvarig bedriver bevarande verksamhet och samlar in medel till olika organisationer som skyddar djur.

Eskilstunas djurparkschef avslöjades som lögnare då hon bland annat berättade att de fridlysta pumorna förflyttats samtidigt som smygfilmat material visade deras döda kroppar dumpade i en container tillsammans med andra kadaver. Flera års pengainsamling till en viss djurskyddsfond hade dessutom inte kommit fram.

Jag ställer mig väldigt frågande till hur veterinärer kan ställa upp på att avliva friska utrotningshotade djur. Är de rädda för att visa civilkurage och säga ifrån?

I grund och botten handlar det hela om människans synsätt på djur, där man objektifierar och nedvärderar dem utan att tänka på att de borde få finnas till för sin egen skull och inte enbart för att gagna oss. Jag personligen känner motvilja mot att besöka djurparker då jag tror att de alla mer eller mindre nonchalerar djurens behov.

Mirdza Actins

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons