Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att leva nära varg

Annons

Nu har det hänt igen, en jägare som gör sig till talesman för en grupp människor med i många fall avvikande åsikter.

Vi kunde i Avesta Tidning (14/3) läsa hur dalajägarnas ordförande, Thomas Björklund, återigen ondgör sig över närvaron av varg i den svenska faunan. Och jag kan tänka mig att centerpartisten Harrysson hejade på.

Björklunds argumentation är inte speciellt nyskapande, han ältar att vargen omöjliggör ett behagligt leverne på landet.

Men han tydliggör lika klart var skon klämmer. Han kan inte acceptera konkurrens om viltet, ”vargen tar ett par tusen älgar i länet varje år” och ”lodjuren har på en del håll nästan utraderat rådjuren och vi har också för många björnar”.

Det låter onekligen mer som rovdjurshat än viljan att värna om landsbygdsbefolkningen.

Och vad beträffar landsbygdsbefolkningen och dess påstådda rädsla för vargen, förra tisdagen träffade jag en gammal bekant som bor i Västerfärnebo, med ett flertal vargar i närområdet.

När vi pratade om ditten och datten berättade han att när han var ute och red med sin sambo för en tid sedan såg de varg. De blev inte rädda utan red närmare för att få en bättre vy, men då retirerade vargen.

Varken min bekantskap, hans sambo eller hästarna blev rädda, som de borde ha blivit enligt jägare som skriver insändare.

Dessutom fanns nyligen Borlänge Tidning en artikel om byborna i Oxberg, nära Gimmenreviret. De är ofta ute i skogen med barn och hundar och det händer att åtminstone en av kvinnorna är ute och rider långt ut i skogen efter mörkrets inbrott.

Sådant borde ju enligt vissa vara förenat med stor risk för liv och lem. Artikeln som ger en långt mer nyanserad bild av landsbygdsbornas inställning till vargen än vad Björklund och Harrysson ger kan med fördel läsas via nätet http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.4465946-i-hundtata-oxberg-lever-de-garna-med-varg.

Avesta

Jan Olsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons