Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det började med Krylbo...

Annons

Debatt pågår angående landstingsvården i allmänhet och vården i By-Horndal i synnerhet. Låt oss gå tillbaka många år i tiden först, före kommunsammanslagningen med ”Storavesta”.

Jag ser nämligen en tråd, en röd linje som inte åtgärdats ännu. By/Horndal är nu aktuellt, men vi kan även se på situationen i Krylbo.

Krylbo station ligger väl till, en välkänd knutpunkt i Sverige.

Men Borlänge skulle det satsas på, ansåg den politiska eliten. Lägg ner i Krylbo!

Effekterna ser vi i dag, vad blev kvar förutom ett tomt stationshus utan service? Kringverksamhet upphörde, postsortering flyttades även den till Borlänge som för övrigt också behövde ett nytt sjukhus.

Leder osökt till sjukvården. Under många år satsades det på Avesta lasarett, men så kom besparingskraven från ”ägarna”, och centraliseringsivern till stan!

Flytt bit för bit, i Avesta har det nu kämpats en hel del mot avveckling, tidvis blocköverskridande, men starka krafter står emot.

Det bedrivs således i dag en omfattande ”resande-logistik”. Personal arbetspendlar på egen bekostnad till Falun etcetera. Patienter vårdpendlar till centralorten, till detta kan läggas ”besökspendlarna”.

I dag brukar vi tala om miljö, lokalproducerat livsmedel är fint, det ska vi ha! Jag tycker om lokalproducerad sjukvård och det gör även mitt parti.

Till ekonomin och styrningen. Det finns möjlighet att ta del av rapporter på landstingets hemsida, ladda gärna ner för egna studier.

Där läser vi bland annat om åtgärder som föreslogs 2009 och inte åtgärdats. Kommer åter som ny sparåtgärd 2010 och så vidare. Internkontrollen fungerar ej.

Bo Brännströms inlägg i AT (23/3) ger en rättvisande bild av ekonomin, det vill säga att vi står i skuld till kommande generation.

Det som då ska lyftas fram är att vid valet var budskapet ”ekonomi i balans”. I dag är budskapet att vi måste spara 200 miljoner kronor år 2011 och ändå låna pengar till löpande drift.

Egen företagare, Avesta

Roy Uppgård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons