Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dementa borde få komma ut

Annons

Två dagar i veckan går jag till Skogsgläntan och hälsar på en god vän som har Alzheimers sjukdom. Vi promenerar runt den lilla tjärnen. Det finns fina promenadvägar utanför och även någon soffa att sitta på. Min gode vän blir glad och lugn av att få komma ut och hon talar normalt.

Men under hela sommaren har jag aldrig sett någon av övriga på Skogsgläntan boende, som fått vara ute och promenera. De verkar vara instängda.

Ingen har tid att gå ut med dem.

Avdelningen där min gode vän bor har nio boende, några är sängliggande, några sitter i rullstol och de flesta har svårt att tala. Personalen består av två undersköterskor, ibland endast av en.

Vad jag ser, så har personalen en stressig, tålamodsprövande och tung arbetsbörda. Självklart har personalen inte tid att gå ut med de boende. En utökning av personalstyrkan skulle behövas.

En del av de boende, som är dementa, rullstolsbundna eller har Alzheimers, kan kanske inte själva säga om de vill komma ut. Men om de ändå någon gång skulle beredas möjlighet till detta, så skulle det avsevärt höja deras livskvalité.

Avesta

Före detta anhörigvårdare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons