Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför skjuter vi vilda djur

Annons

Jan Olsson frågar i sin insändare (29/8) varför man skall skjuta vilda djur. Han kommer med ett påstående att vissa jägare styrs av känslan av makt av avlossa ett skott i ett levande djur. Det vackraste vi har i vår skog. Han påstår att jägare dödar för dödandets skull och pekar speciellt ut jakten av björn, varg och lodjur.

Jag är jägare sedan några år tillbaka, jag och alla i mitt jaktlag skjuter inte för dödandets skull. Vi vårdar den viltstam vi har i vårt vackra land, för att den ska fortsätta att vara en stark och frisk stam, oavsett art.

Att Claes Lindström vid Jägareförbundet säger i tidningen att det går bra att skjuta både räv och vildsvin under pågående bockjakt är för en jägare något självklart.

Räven är en av de värsta predatorer vi har i Sverige i dag. Den dödar varje år mängder av rådjurskid på ett brutalt sätt. Det finns även många rävar som har sjukdomar som skabb. Vildsvinen vi har i Sverige förstör våra åkrar och även trädgårdar. Åkrar där bönder får svårt att klara sig på sin näring för att vildsvinen förstör.

Vi har i Sverige en reglerad jakt och jaktlagen ingår i viltvårdsområden där vi värnar om alla djurs överlevnad. Att vi skulle skjuta björn, varg eller lodjur för nöjets skull är ett fräckt påstående. Det pekar ut alla som jagar i Sverige i dag.

Jag tycker att Jan Olsson ska gå en jägarutbildning och få mer kunskap om viltet i Sverige och även om varför vi jagar de djur vi jagar.

För om vi i Sverige ska ha en stark, frisk stam ska vi vårda den på bästa sätt. Ta hand om viltet på bästa sätt när det lever, till exempel genom stödutfodring vintertid och med saltsten. Skjuta dem på bästa sätt för att de inte ska lida. Samt ta hand om köttet!

Kvinnlig jägare i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons