Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför behövs facket

Annons

Jocke Lindberg påstår i sin insändare (29/12) att det inte är viktigt att vara med i facket längre. Han påstår mycket i sin insändare och målar nästan upp facket som det värsta sedan böldpestens dagar. Jocke Lindberg har fel.

Tittar vi tillbaka på de drygt hundra år som facket existerat så ser vi en enorm tillväxt och välfärdsutveckling i Sverige. Tittar vi framåt ser vi en kamp mot de lönedumpningsreformer och nedmontering av välfärden den sittande regeringen påbörjat. Reformer man infört i samverkan med den arbetsgivarorganisation som är arbetstagarnas och fackföreningens motpart.

Detta glömde dock Jocke Lindberg att nämna när han i sin insändare förklarar hur illa det står till med den fackligtpolitiska samverkan.

Han glömde också att berätta hur välorganiserade arbetsgivaren är och hur mycket inflytande den har på den sittande regeringen.

Han glömde även att berätta hur a-kassesänkningen, utförsäkringarna, försämringen av vuxen utbildning med mera är det största hotet mot lönerna i dag.

För överflödar man marknaden med människor som inte får pengar att klara vardagen med, så kommer trycket på arbetsmarknaden och lönesänkningarna som ett brev på posten.

Facket behövdes i går, facket behövs i dag och vi behöver facket i morgon. En stark fackförening är det som behövs för att stå emot lönedumpningar, försämrade villkor, livsfarliga arbetsmiljöer och alla andra försämringar vi sett på arbetsmarknaden de senaste åren.

Tar man bort facket så blir det som att lämna öppet mål och obegränsat med straffsparkar för Zlatan i 90 minuter. Många mål mot noll.

Denna argumentation om hur illa det är att behöva prata med fackföreningsrörelsen har funnits sedan fackets begynnelse. Den kommer att finnas där i morgon. Alltid samma sak: det går inte, vi går i konkurs om vi blir tvungna att dela med oss av vår vinst?

Tja, det är väl bara att titta tillbaka i tiden och se att det har gått alldeles utmärkt att få löneökningar och föra en fördelningspolitik värd namnet.

Avesta

Henrik Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons