Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna kan få miljoner

Annons

Det är viktigt att kommuner runt om i Sverige har likvärdiga förutsättningar att erbjuda skola, vård och omsorg. Därför har vi i Sverige ett kommunalt skatteutjämningssystem. Systemet har dock sedan det infördes på 1990-talet blivit allt mer omodernt – två likvärdiga kommuner kan i dag få helt olika kompensation för bland annat barnomsorgskostnader.

Lite mer än ett år har nu gått sedan utredningen av det kommunala skatteutjämningssystemet presenterade sitt förslag om ett rättvist utjämningssystem. För första gången i den svenska utredningshistorien fanns en total enighet bakom ett förslag. Vi centerpartister har under detta år drivit på för att utredningens förslag ska genomföras.

Riksdagens finansutskott har nu beslutat att regeringen ska komma med en proposition om förändring av utjämningssystemet till riksdagen under hösten 2012. I denna segdragna fråga är det välkommet att en modernisering av systemet nu är på gång.

Centerpartiets mål är att utredningens förslag i sin helhet ska genomföras. Vi kan inte ha ett system där vissa kommuner överkompenseras och vissa underkompenseras som är fallet i exempelvis barnomsorgsmodellen.

Både tätorts- och landsbygdskommuner drabbas hårt av dagens utjämningssystem. För Dalarnas del handlar det nya förslaget om 330 miljoner kronor i ökade skatteintäkter till länets kommuner och till landstinget. Skatteintäkter som kommer länets medborgare till del i form av skola, vård och omsorg bland annat.

Vi välkomnar att en proposition nu kommer till hösten. I detta arbete kommer Centerpartiet att driva på för att utredningens förslag ska genomföras i sin helhet.

Lena Reyier, ordförande Centerpartiet Dalarna och

oppositionsråd Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons