Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coachning hjälper

Annons

Signaturen ”Jobbcoachad men arbetslös” skriver i en insändare (5/3) att Arbetsförmedlingen

måste börja mäta vad jobbcoacherna gör för nytta och föreslår enkäter till deltagarna. Skribenten undrar också vad jobbcoachen ska hjälpa den arbetssökande med.

Signaturen har rätt i att de omdömen som deltagarna ger är en viktig värdemätare på om coachningsinsatserna fyller sitt syfte. Därför skickar Arbetsförmedlingen regelbundet ut en enkät till individer som deltar eller har deltagit i coachning. Hittills har drygt 50 000 deltagare svarat.

Den senaste enkätundersökningen, som omfattar perioden januari-februari i år, besvarades av 11 148 personer. De flesta, 77 procent, var ganska eller mycket nöjda med aktiviteterna som sker hos de externa coacherna. 79 procent anser att den tilldelade coachen har rätt kompetens för att kunna hjälpa dem. 62 procent ansåg att coachningen i viss eller i mycket hög grad har ökat deras chanser att få ett arbete.

Jobbcoachen ska utgå från personens behov och bland annat ge stöd i att sätta upp kortsiktiga och långsiktiga mål, hur man kontaktar arbetsgivare och företrädare inom olika branscher, tar fram ansökningsbrev och cv samt hur man förbereder sig inför en anställningsintervju.

Fram till och med sista januari i år har 131 171 arbetssökande fått eller får jobbcoachning. 37 procent hade arbete 90 dagar efter avslutad coachningsinsats. Det är resultat som är likvärdigt med Arbetsförmedlingens övriga insatser, till exempel arbetsmarknadsutbildning.

Arbetsförmedlingschef i Avesta

Elisabet Döring

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons