Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukaren är delaktig

Annons

Svar till signaturen ”Brukare” (9/3) om missförhållanden inom äldreomsorgen i Avesta kommun. Det är bra med synpunkter på hur vår verksamhet bedrivs då det hjälper oss med att se över våra rutiner och förhoppningsvis förbättra dessa.

Det är dock oftast bättre att framföra dessa direkt till enhetschefen för den enhet där man upplever att det fungerar dåligt eller att använda sig av vår klagomålsblankett som finns ute på enheterna/kommunens hemsida och skicka den direkt till mig som klagomålshanterare.

Den vård och omsorg som vi har i Avesta är individinriktad där brukaren själv är delaktig och alla har en individuell plan med olika mål.

Detta kan till exempel innebära att brukaren önskar att få äta själv utan hjälp, även om det för omgivningen kan synas ta tid och maten kan hinna kallna.

Vad sedan gäller skyddsåtgärder så räknas kodlås på ytterdörren till avdelningen precis som portlås i ett vanligt hus. På våra kodlås finns dessutom alltid koden synlig och skulle någon person själv ha svårt att öppna hjälper personalen till. Lås på dörren till den egna lägenheten kan bara individen själv besluta om.

Om rullstolsburna personer behöver ett bälte i stolen för att inte ramla ur och slå sig, måste individen själv godkänna detta och en sådan åtgärd föregås alltid av en planering med individen samt eventuellt anhöriga och vårdpersonal. Hur detta sen fungerar för den enskilde följs alltid upp.

Någon rapport om incident där en individ har ramlat och fått rullstolen över sig har inte inkommit till oss. Vi har en väl fungerande rutin för avvikelsehantering där personalen rapporterar incidenter. Dessa redovisas regelbundet i verksamheten och till styrelsen. Några Lex Mariaärenden har vi inte haft de senaste åren.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska/Utvecklingsledare

Omsorgsförvaltningen, Avesta kommun

Ewa Welén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons