Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till hela Dalarna

Annons

Det är mycket glädjande att IT- och regionminister Anna-Karin Hatt, C, och den övriga regeringen satsar på bredband på landsbygden. Sverige är i dag ett IT-land att räkna med.

Nästan häften av befolkningen har i dag möjlighet att koppla upp sig mot 100 Mbit/s eller snabbare, vilket gör att det mål som regeringens satte upp för år 2015 redan är uppfyllt.

Men för att vi ska kunna komma vidare och nå resten av befolkningen behövs även offentliga medel. Regeringens satsning på ytterligare nästan en halv miljard kronor i budgeten för nästa år kommer att göra stor skillnad.

Det finns i Dalarna områden där marknaden inte räcker till, där det inte bor tillräckligt många människor. Dalarna ska ha bredband i världsklass.

På många orter samlas lokala eldsjälar som har insett att snabba elektroniska uppkopplingar är ett måste för att kunna locka exempelvis barnfamiljer och företagare till orten, i så kallade fiber till byn-projekt.

Här samlas grannar i byalag, lånar en traktor av någon bonde i närheten och gräver och lägger ner såväl tid som egna pengar, i förvissning om att byns framtid säkras. Detta är när det civila samhällets styrka och fördelar syns som bäst.

Men de här projekten behöver också ett visst ekonomiskt stöd, och det här regeringens satsning kommer in. Eftersom pengarna satsas i landsbygdsprogrammet vet vi att pengarna kommer till platser där marknaden inte räcker till, och där pengarna gör som bäst nytta.

För att stödja marknadens utveckling och främja lokala och regionala initiativ, gör nu regeringen särskilda insatser framför allt på landsbygden och andra glest befolkade områden. Det är satsningar som utformas så att vi kan ta till vara det engagemang och de drivkrafter som finns runt om i landet, utan att i onödan störa marknaden där den fungerar.

Vi vill nu uppmana byalag och andra föreningar runt om i Dalarna att undersöka hur den här satsningen kan komma vår region till del, så att tillgången till snabbt bredband kan bli en verklig tillväxtfaktor med nya jobb och företagande.

Kenneth Johansson, C, riksdagsledamot för Dalarna

Lena Reyier, ordförande Centerpartiet Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons